Grootte van het scherm

Er zijn in de telefoonwereld verschillende maten voor beeldschermen te vinden. De meeste telefoons hebben een beeldscherm van tussen de 3,2 en 4,3 inch, maar er zijn ook telefoons die daar onder of boven zitten. Wat je het fijnste vind qua grootte ligt helemaal aan je persoonlijke voorkeur en wat je prettig vindt in bijvoorbeeld je broekzak of tas(je).

Er zijn nog toestellen die onder de 3,2 inch zitten, zoals bijvoorbeeld de oudere Blackberry’s, maar tegenwoordig hebben de meeste toestellen een maat van tussen de 3,2 en 4,3 inch, voornamelijk vanwege het touchscreen scherm. Hieronder zie je een overzicht van een aantal verschillende maten (niet de ware grootte) om het verschil aan te duiden:
InchesZoals je kunt zien is 4,3 inch aanzienlijk groter dan 3,5 inch maar hoe groot is het verschil nou precies? Hieronder staan de juiste diagonale afmetingen in centimeters bij de meest populaire beeldschermmaten.

– 3,2 inch: 8 cm
– 3,5 inch: 8,75 cm
– 3,7 inch: 9,25 cm
– 4,0 inch: 10 cm
– 4,3 inch: 10,75 cm

Het grootste scherm dat we tot nu toe tegen zijn gekomen is dat van de Samsung Galaxy Note. Dat scherm heeft een beelddiagonaal van 5,3 inch, wat neerkomt op 13,25 centimeter (!!). Dit maakt de Galaxy Note een twijfelaar: is het nou een telefoon of een tablet? Een telefoon met een scherm groter dan 4,3 inch komt niet veel voor omdat het niet praktisch is en tablets kleiner dan 7 inch komen niet veel voor omdat dat te klein is voor een tablet.

Uiteindelijk is het zo dat een toestel niet te groot en niet te klein moet zijn. Wat voor jou perfect is ligt ook echt helemaal aan jezelf. Sommigen zweren bij een gigantisch scherm, anderen vinden een klein scherm weer een stuk fijner.

Voor de scherpte van je beeldscherm is niet alleen de grootte, maar vooral de combinatie van de grootte met de resolutie van belang. Hier lees je alles over op onze resolutie pagina.

Reacties zijn gesloten.