Megapixels

Uitleggen waarom meer megapixels niet per definitie beter is, is een lastige opgave. Kwaliteit gaat om het totaalplaatje, dus hoe beter alles is in relatie tot elkaar hoe beter de foto is die je neemt. Een kleinere sensor met een kleinere lens zal simpelweg minder mooie foto’s maken dan wanneer je een grotere sensor hebt met een grotere lens, ook al heb je hetzelfde aantal megapixels. Om dat effect te laten zien hebben we een reeks foto’s gemaakt met een HTC Desire Z en een Canon EOS 550D (spiegelreflexcamera). De HTC Desire Z kan foto’s maken tot 5 megapixels, waar de Canon EOS 550D tot de 18 megapixels gaat. We hebben met de Desire Z foto’s gemaakt van 0.3, 1, 3.0 en 5.0 megapixels. Met de 550D hebben we 2 foto’s gemaakt (van 4.5 en 18 megapixels) maar dat is puur om het verschil aan te tonen tussen een instapmodel spiegelreflexcamera en een smartphone camera.

Testfoto vergelijking

Van boven naar beneden: 550D 18MP – 550D 4,5MP – Desire Z 5MP – Desire Z 3MP – Desire Z 1MP – Desire Z VGA. Het meest duidelijke verschil is te zien tussen de 2e en 3e foto. Het is goed te zien hoe bij een spiegelreflexcamera zelfs de kleinste details bewaard blijven terwijl bij een smartphone die kleine details gewoon verdwenen zijn in een grijze vlakte. Ook is de rest van de lijnen simpelweg minder scherp en zit er meer ruis in de foto. Het verschil in de kleine details en de scherpte van de lijnen ligt dus aan de sensor en de lens. Door de grotere sensor en lens van de 550D blijven kleine details gewoon bestaan terwijl kleine details simpelweg verdwijnen door de kleine sensor en lens van de Desire Z.

Dan gaan we nu door naar het verschil tussen de megapixels van de Desire Z: het verschil tussen de 5 en 3 megapixels is niet verschrikkelijk groot. Pas vanaf de 1 megapixel ga je verschil zien en bij de VGA resolutie (0,3 megapixels) blijft er niks over van de foto. Meer megapixels betekent dus gewoon dezelfde kwaliteit in een groter formaat. Meer megapixels wil dus niet zeggen dat de kwaliteit beter wordt, het is enkel de resolutie die hoger wordt. Het verschil in kwaliteit zie je als je het 2e en 3e plaatje vergelijkt. Het verschil in megapixels zie je (vooral) tussen plaatjes 3, 4 en 5. Plaatjes 4 en 5 zijn opgerekt naar de grootte van plaatje 3, maar de kwaliteit blijft nagenoeg gelijk. Nog duidelijker wordt het verschil in kwaliteit en het verschil in megapixels als je in alledaagse situaties foto’s maakt. Denk aan de natuur waar je enorm veel details hebt, of een grote groep mensen. Daar zullen kleine details ook snel verloren gaan als je met een smartphone foto’s maakt, terwijl dat met een normale camera niet (zo snel) het geval is. Dan heb je nog het verschil in hoe snel je bewegingsonscherpte krijgt, hoeveel ruis je krijgt bij bepaalde situaties, etc.

Nu zit er ook wel verschil tussen verschillende telefoons en de iPhone 4 zal bijvoorbeeld beter presteren dan bijvoorbeeld veel HTC toestellen en ook de Nokia N8 kan behoorlijke foto’s maken. Uiteindelijk zal het verschil tussen telefoons en echte camera’s steeds kleiner worden, maar op het moment geldt: meer megapixels betekent niet meer kwaliteit, maar dezelfde kwaliteit op een hogere resolutie. Je krijgt niet opeens meer details te zien.

Klik voor een grotere versie

Een 4,5 megapixel foto van de Canon EOS 550D, klik erop voor een groot formaat

Klik voor een grotere versie

Een 5 megapixel foto van de HTC Desire Z, klik erop voor een groot formaat

Reacties zijn gesloten.