• Al 16 jaar dé vergelijker van telefoons en abonnementen!
Home Over

Telefoonkrediet en BKR registratie

Bestel je een telefoon met abonnement, dan bestaan de maandlasten uit twee delen: de toestelbundel en het abonnement. In dat geval betaal je het toestel in maandelijkse termijnen. Is het totaalbedrag van deze termijnen (toestelbundel x contractduur) hoger dan 250 euro, dan wordt dit sinds 1 mei 2017 gezien als een koop op afbetaling. In dit geval wordt dat een telefoonkrediet genoemd. Dit geldt overigens alleen voor consumenten, niet voor bedrijven.

Gevolgen van een telefoonkrediet

Als er sprake is van een telefoonkrediet, dan moet de provider beoordelen of je de maandlasten van het telefoonkrediet aankunt. Om dit te kunnen beoordelen wordt er een inkomens- en lastentoets uitgevoerd. Deze toets bestaat uit enkele vragen over het inkomen en de woonlasten. Het krediet wordt tevens geregistreerd bij het BKR (Bureau Kredietregistratie). Na de looptijd van je contract verdwijnt deze registratie weer automatisch uit het systeem van het BKR.

Heb je binnen de looptijd van je contract een nieuwe hypotheek nodig, let er dan op dat het telefoonkrediet wordt meegenomen bij het bepalen van het bedrag wat je maximaal kunt lenen. Om een indicatie te krijgen van hoeveel minder je kunt lenen, kun je de volgende vuistregel aanhouden: toestelbundel x contractduur x 12. Houdt er rekening mee dat dit slechts een indicatie is, het exacte bedrag is afhankelijk van meerdere factoren.

Hoe kan ik een BKR registratie voorkomen?

Een BKR registratie is op de volgende manieren te voorkomen:
- Kies bij een contract van 24 maanden voor een toestelbundel van maximaal 10 euro
- Kies bij een contract van 12 maanden voor een toestelbundel van maximaal 20 euro
- Bestel een losse telefoon en een sim only abonnement. Let wel op: het bestellen van een telefoon + abonnement combinatie is in de meeste gevallen een stuk goedkoper!

Tip: bij het uitzoeken van een telefoon met abonnement kun je in de filters het volgende vakje aanvinken: 'Geen BKR'. We tonen dan alleen aanbiedingen die vrij zijn van een BKR registratie. De eenmalige bijbetaling kan hierdoor wat hoger worden, maar de maandlasten zijn dan juist lager. In verhouding is dit daarom niet veel duurder of goedkoper.

Alle acties zonder BKR registratieWaarom wordt deze melding getoond?
Bestel je een telefoon met abonnement, dan bestaan je maandlasten uit twee delen: de toestelbundel en het abonnement. Als het totaalbedrag van de toestelbundel (contractduur x toestelbundel) hoger is dan 250 euro, dan is er sprake van een telefoonkrediet. De provider zal in dat geval beoordelen of je de maandlasten kunt dragen en het krediet wordt geregistreerd bij het BKR.

Wil je geen BKR-registratie, kies dan in de filters voor 'Geen BKR'. We zorgen er dan voor dat het telefoonkrediet onder de 250 euro blijft. In kosten scheelt dit niets of vrijwel niets: de eenmalige bijbetaling kan wat hoger zijn, maar de maandlasten zijn dan juist lager. Meer over het telefoonkrediet