• Al 12 jaar dé vergelijker van telefoons en abonnementen!
> > > iPhone 6S

Apple iPhone 6S

1 jaar Gratis Apple TV+
Apple iPhone 6S foto


De Apple iPhone 6S is niet meer leverbaar.

Bekijk de populairste Apple telefoons.


De iPhone 6S

De iPhone 6S is in september 2016 opgevolgd door de iPhone 7. De iPhone 6S kwam in september 2015 op de markt en is in feite een update van de iPhone 6: hetzelfde design, een even groot scherm maar onder de motorkap vanalles veranderd. Hoewel er aan de buitenkant het een en ander is veranderd, zie je dat niet direct. Zo maakt Apple voor de iPhone 6S gebruik van 7000 series aluminium in plaats van 6000 series aluminium. Dit type aluminium is iets sterker en het is moeilijker om dit type aluminium blijvend te verbuigen. Ook het glas van het iPhone-scherm is vernieuwd en sterker.

De iPhone 6S heeft net als de iPhone 6 een 4,7 inch-scherm met een resolutie van 750x1334 pixels. De camera is flink verbeterd en heeft nu een resolutie van 12 megapixels en je kunt ermee filmen in 4K. De chipset in de iPhone 6S, de Apple A9, is een stuk sneller dan zijn voorganger. Dat zorgt ervoor dat de iPhone 6S weer ontzettend vlot aanvoelt en dat alle functies zo soepel mogelijk werken.

Een leuke vernieuwing van de iPhone 6S is 3DTouch, waardoor de iPhone kan meten hoe hard je op het scherm drukt. Wat het voordeel hiervan is lees je verderop. Verder is er een nieuwe generatie TouchID, die nu accurater en sneller werkt en nog een nieuwigheid is dat stemassistent Siri je nu altijd kan horen (als je dat wilt).

Standaard heeft de iPhone 6S 16GB opslag aan boord (niet uitbreidbaar). Met functies als Live Photos en 4K-video in het achterhoofd kan dat al snel te weinig zijn, maar niet getreurd want er zijn ook versies beschikbaar met 32GB opslag (sinds de introductie van de iPhone 7), 64GB of zelfs 128GB. En mocht je het scherm van de iPhone 6S net te klein vinden, ga dan voor de grotere iPhone 6S Plus.

Het design

Aan het design van de iPhone 6S is weinig veranderd en wie de twee iPhone 6-iteraties naast elkaar legt zal weinig verschil zien. Wel nieuw is het sterkere 7000 series aluminium dat Apple gebruikt. Apple heeft dit type aluminium op een eigen manier behandeld al, zeggen ze er niet bij wat ze precies gedaan hebben. Ook is er een nieuwe kleur beschikbaar: Rose Gold. Voorheen had je alleen Gold, Space Gray en Silver als kleuropties.

De afwerking van de iPhone 6S is nog altijd wat je mag verwachten van het paradepaardje van Apple. De telefoon ligt goed in de hand, hij oogt nog altijd even luxe en de toevoeging van de nieuwe kleuroptie is uitstekend. Het zullen waarschijnlijk voornamelijk de vrouwelijke iPhone-gebruikers zijn die voor Rose Gold zullen gaan.

De iPhone 6S is overigens iets groter en zwaarder dan zijn voorganger: 0,1mm hoger, 0,1mm breder, 0,2mm dikker en 14 gram zwaarder. In de praktijk is dat verschil echter te verwaarlozen.

Het scherm

Het 4,7 inch-scherm van de iPhone 6S maakt gebruik van een nieuw type glas. Apple is altijd vrij geheimzinnig geweest over het soort glas dat ze gebruiken, maar volgens Apple is dit glas sterker. De resolutie van het scherm is 750x1334 pixels. Veel concurrerende smartphones hebben inmiddels minimale resoluties van 1080x1920 pixels en vaak zelfs resoluties van 1440x2560 pixels. De Sony Xperia Z5 Premium heeft zelfs een resolutie van 2160x3840 pixels. Wat dat betreft loopt Apple dus nog wat achter maar heel erg is dat niet want het scherm van de iPhone 6S oogt zeer scherp!

Het scherm maakt gebruik van 'panel self refresh'. Het scherm zet zichzelf hiermee op een soort standby en vernieuwd zichzelf niet constant als er statische content getoond wordt. Als gebruiker merk je hier niets van en het grote voordeel is dat je batterij het langer volhoudt.

Ook nieuw is 3DTouch. Dit is een technologie die kan meten hoe hard je op het scherm drukt, waarover verderop meer.

Nieuwe iSight- en FaceTime HD-camera

Voor het eerst in vier jaar tijd heeft Apple de resolutie van de camera aan de achterkant verhoogd. De resolutie is nu 12 megapixels. Om die resolutie te ondersteunen maakt de iSight-camera gebruik van een nieuwe sensor. Apple zegt dat ze de resolutie nu pas hebben verhoogd omdat ze nu pas kunnen garanderen dat de hogere resolutie ook zorgt voor aanzienlijk betere foto's. Ook de kleurechtheid is verbeterd, evenals de flitser. Het is wel wat jammer dat de iPhone 6S-camera net als bij het vorige model geen optische beeldstabilisatie heeft. De iPhone 6S Plus-camera heeft dit wel.

De iSight-camera heeft twee nieuwe opties gekregen: 4K-video opnemen en 'Live Photos' maken. De 4K-video spreekt voor zich en met deze optie kun je video's opnemen in een resolutie van 3840x2160 pixels. Live Photos is een optie waarmee je je foto's tot leven kunt laten komen. Wanneer je een foto wilt maken hou je je camera vaak enkele seconden gericht op het onderwerp en maak je je foto. Live Photo zorgt ervoor dat er 1,5 seconden voor en na het maken van de foto ook foto's gemaakt worden (zonder dat je het merkt). Later kun je dit terugkijken als een soort bewegende foto met geluid waardoor het moment tot leven komt.

Ook de FaceTime HD-camera aan de voorkant heeft een megapixel-upgrade gekregen: van 1,5 megapixel naar 5 megapixel waardoor je nu kunt filmen in 1080p. Qua functies is hier weinig veranderd maar wel heeft Apple een handigheid ingebouwd. Het scherm kan de helderheid korstondig verdriedubbelen en daardoor fungeren als flitser wanneer je een selfie maakt.

Apple A9-processor sneller dan ooit

Volgens Apple bevat de nieuwe A9-chipset in de iPhone 6S een 70 procent snellere CPU en 90 procent snellere GPU wat zorgt voor prestaties die voorheen alleen voorbehouden waren aan volwaardige computers.

Uiteraard zijn deze cijfers voor een deel marketing-praat vanuit Apple, maar één ding is zeker: de iPhone 6S is een stuk vlotter dan de iPhone 6 en die was al zeer snel. Dus ongeacht welke apps of games je gebruikt, alles zal ontzettend soepel werken. Door de snellere processor opent de camera sneller en kun je sneller foto's maken, apps zullen sneller openen en games zullen er beter dan ooit uitzien.

Apple heeft de M9 (een coprocessor) nu ingebouwd in de A9-chipset. Hierdoor vraagt hij minder van de batterij en biedt hij meer mogelijkhedenn. De M9 bevat de diverse sensoren die de iPhone 6S tot zijn beschikking heeft en zorgt ervoor dat Siri altijd naar je kan luisteren. Voorheen luisterde Siri alleen tijdens het opladen of wanneer je de homeknop ingedrukt hield.

3DTouch en altijd een luisterende Siri aan je zijde

De grote nieuwe feature van de iPhone 6S in combinatie van iOS 9 is toch wel 3DTouch. Hiermee kan de iPhone 6S meten of er hard of zacht op het scherm wordt gedrukt. Je kunt bijvoorbeeld zacht op een mail in je inbox drukken om een preview zien, of hard drukken om naar de mail toe te gaan. Dit werkt ook in Safari, waarbij zacht drukken leidt tot een preview en hard drukken je naar de website brengt. Deze manier van werken komt ook terug in diverse andere apps zoals bij de foto's, in Instagram en in Apple Maps. Daarnaast zijn er de 'Quick Actions'. Door harder op een icoontje te drukken krijg je een menu te zien waarmee je snel bepaalde acties kunt uitvoeren, nog voordat de app daadwerkelijk geopend wordt.

Nog een grote nieuwe feature is Siri die altijd naar je luistert. Voorheen moest je iPhone aan de oplader hangen of moest je Siri handmatig openen om de persoonlijke assistent te gebruiken, maar dat is verleden tijd. De iPhone 6S heeft een altijd luisterende Siri aan boord. Zeg gewoon 'Hey Siri!' en je kunt vragen stellen en commando's geven.

iOS 9

iOS 9 is wat betreft vernieuwing in feite hetzelfde als de iPhone 6S Plus: meer een update dan echt grote verschillen. De nieuwe functies in iOS 9 zijn eigenlijk ook direct de nieuwe features op de iPhone 6S Plus: Live Photos, een verbeterde Siri en 3DTouch. Uiteraard werkt alles zoals je gewend bent van iOS en Apple. Foto's en filmpjes worden gesynct met iCloud en kun je bekijken op praktisch alle andere Apple-apparaten. Wat betreft software dus relatief weinig veranderingen, maar alles werkt gewoon weer net even wat beter.

 

iPhone 6S versies en verkrijgbaarheid

De iPhone 6S is verkrijgbaar in vier kleuren: Zilver, Goud, Space Gray en Rose Gold. Qua opslag heb je de keuze uit 16GB, 32GB, 64GB of 128GB.

Klopt er iets niet?   Verbeter deze tekst door foutieve informatie aan ons door te geven!


Waarom wordt deze melding getoond?
Bestel je een telefoon met abonnement, dan bestaan je maandlasten uit twee delen: de toestelbundel en het abonnement. Als het totaalbedrag van de toestelbundel (contractduur x toestelbundel) hoger is dan 250 euro, dan is er sprake van een telefoonkrediet. De provider zal in dat geval beoordelen of je de maandlasten kunt dragen en het krediet wordt geregistreerd bij het BKR.

Wil je geen BKR-registratie, kies dan in de filters voor 'Geen BKR'. We zorgen er dan voor dat het telefoonkrediet onder de 250 euro blijft. In kosten scheelt dit niets of vrijwel niets: de eenmalige bijbetaling kan wat hoger zijn, maar de maandlasten zijn dan juist lager. Meer over het telefoonkrediet