Een camera om mee te bellen?

De grapjes bestaan er al sinds het moment dat camera’s op de telefoon alsmaar belangrijker werden: “hey, kun je met die camera ook bellen?” Maar nu heeft Panasonic daadwerkelijk iets gemaakt wat lijkt op een compact camera maar wat in werkelijk een mobieltje is.

Lumix-PhoneDe Lumix Phone P-05C is alleen bestemd voor de Japanse markt, maar het bevat wel technieken die overgenomen kunnen worden door andere fabrikanten. Zo maakt de camera van het toestel gebruik van optische beeldstabilisatie. Gyroscopen detecteren ongewenste trillingen en bewegingen om deze vervolgens te compenseren door de lensmodule te verschuiven. Op deze manier krijg je scherpere foto’s en kun je met langere sluitertijden werken. Zoals te lezen is lijkt het nu al enorm veel op een compacte camera, maar het gaat nog verder.

Zo kun je foto’s maken met een maximale resolutie van 13,2 megapixels en maakt het toestel gebruik van een cmos beeldsensor. Om de beelden te verwerken wordt gebruik gemaakt van de MobileVenus engine. Nu zal dit je waarschijnlijk niks zeggen, maar dit is een variant van de Venus engine die gebruikt wordt in Lumix camera’s. Als je foto’s maakt beschik je over een grafische effecten, zoals miniatuuropnames, soft-focus, pinhole en sepia.

Zijn er überhaupt wel specificaties bekend over de telefoon zelf? Ja, die zijn er wel degelijk. Zo is het een slider telefoon. De camera is gewoon beschikbaar zonder het toestel uit te schuiven, maar als je het scherm omhoog schuift komt er een numeriek toetsenbord tevoorschijn. Het scherm zelf is een touchscreen scherm van 3,3″ en heeft een resolutie van 640×480.

Ergens is het wel jammer dat deze telefoon nooit z’n weg zal vinden naar de Westerse markt. Momenteel bombarderen fabrikanten ons wel met hoge aantallen megapixels, maar de beeldkwaliteit loopt nog altijd achter op die van de compact camera’s. Er zijn wel een paar uitschieters op het gebied van kwaliteit. Het merendeel is leuk voor een tussendoor opname, maar vaak ook niet meer dan dat. Van de andere kant: een paar jaar terug hadden we nog maar 0,3 megapixels op onze telefoons, dus we hebben nu niks te klagen met onze 8 megapixel camera’s op de telefoons.

Lumix-Phone PinkVoor diegene die nog even doorgescrolled hebben komt hier nog een verrassing: we hebben het over camera’s waarmee je kunt bellen toch? Dan kun je hier een leuk systeem kopen voor je iPhone 4. Met dat systeem kun je je Canon EOS en Nikon lenzen gebruiken op je iPhone! Het kost je wat, en je hebt minder opties dan bij een echte DSLR camera, maar zo kun je wel nóg leukere foto’s maken met je iPhone. Op de site staan ook een aantal voorbeeldfoto’s en ik moet toegeven dat het er allemaal best mooi uitziet. Zelf zal ik toch gewoon de voorkeur geven aan een full-size camera, en dan voor tussendoor mijn telefoon gebruiken.