Apple onthult iOS 5

Tijdens de Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) heeft Apple een nieuwe versie van iOS aangekondigd. De nieuwe versie voor de iPhone, iPod en iPad voegt onder meer over-the-air updates toe en een nieuwe notificatie systeem.

iOS 5 logoHet over-the-air update systeem stelt de iPhone, iPod en iPad in staat om systeemupdates te ontvangen zonder dat je ze aan hoeft te sluiten aan je computer of laptop. Ook is het vanaf versie 5 mogelijk om je iOS device te laten synchroniseren met iTunes door middel van wifi.

Het nieuwe notificatiesysteem lijkt veel op dat van Android en combineert notificaties van alle applicaties in één menu. Het menu komt tevoorschijn wanneer je de bovenste balk omlaag trekt. De notificaties zijn ook zichtbaar in je lockscreen. Nog een nieuwe functie is dat de gebruiker kan multitasken door de applicatie met drie vingers naar links of rechts te bewegen. Het pinch-gebaar met vier vingers brengt de gebruiker terug naar het homescreen.

Naast notificaties op je lockscreen zijn er nog meer aanpassingen gemaakt aan dat scherm. Zo staat er nu een snelkoppeling naar de camera op het lockscreen. Foto’s kunnen nu genomen worden met de Volume Up knop en er zit standaard een programma in iOS 5 waarmee je foto’s kunt bewerken.