Broekzakbellers houden van alarmcentrale 112

In Driebergen zit de alarmcentrale. Hier komen alle telefoontjes binnen naar 112. Ze zitten echter met een probleem: broekzakbellers! Per minuut krijgen ze bij de alarmcentrale zo’n 6 van die telefoontjes binnen.

112 houdt niet van broekzakbellersNaast broekzakbellers is er nog een ander probleem. Zo kun je met afgedankte mobieltjes, waar geen simkaart meer in zit, ook 112 bellen. Ouders geven deze toestellen vaak aan hun jonge kinderen zodat die ook met mobieltjes kunnen spelen. Op deze manier kan echter ook 112 worden gebeld, ook al zit er geen simkaart in het toestel. De alarmcentrale weet overigens niet hoe de verdeling is tussen neptelefoontjes die expres gepleegd worden, broekzakbellers en afgedankte mobieltjes.

Jaarlijks komen er vier miljoen oproepen binnen bij de centrale en daarvan zijn er drie miljoen nep. Een aanzienlijk aantal dus. Een groot deel van die ‘neppe’ oproepen is afkomstig van broekzakbellers. Bij veel telefoons kun je namelijk 112 bellen zonder het toestel van nummerblokkering te halen. Deze broekzakbellers krijgen een sms als ze per ongeluk 112 hebben gebeld. Mocht je 112 expres voor de lol bellen dan kun je trouwens een boete krijgen.