De Nokia N9: unibody smartphone met MeeGo

Op CommunicAsia, een telecombeurs, heeft Nokia zijn eerste MeeGo smartphone gepresenteerd. Die telefoon is de N9, een smartphone met een unibody behuizing en een 3,9” touchscreen.

Nokia N9De N9 zal draaien op MeeGo, het nieuwe besturingssysteem van Nokia dat een compleet nieuwe interface zal hebben. Een van de nieuwe features is dat je met veeggebaren bepaalde functies aan kunt sturen. Verder zal het 3,9″ scherm gebold zijn en van amoled gebruik maken. De resolutie van het scherm is 854×480 en is extra stevig door het gebruik van Gorilla Glass. Op de voorkant zijn geen fysieke knoppen aanwezig en de home-knop is vervangen door veeg-gebaren vanaf de zijkant.

MeeGo zal gebruik maken van 3 schermen die je door veegbewegingen kunt bereiken. Zo heb je een scherm met meerdere vensters, een applicatiescherm met iconen en een notificatiescherm met alle meldingen. De N9 zelf heeft een 8 megapixel camera aan boord die kan opnemen in HD 720p. De processor zal een single core 1Ghz processor zijn en er komt een versie met 16GB intern geheugen en een met 64GB intern geheugen.

Volgens Nokia is de N9 overigens de snelste smartphone als het aankomt op het maken van foto’s. Van het moment dat je de camera app opstart, tot het maken van de daadwerkelijke foto zal je 2,6 seconde kosten. Dit maakt de smartphone sneller dan de iPhone 4, Samsung Galaxy 2 en zelfs een van de betere pocket camera’s van het moment, de Canon S95. Best indrukwekkend voor een smartphone. Op Engadget staat overigens al een hand-on preview online, en daar zijn ze erg enthousiast over de telefoon die later dit jaar uit moet komen.

Latency

De kosten van de beide versies liggen volgens geruchten tussen de 550 en 630 euro en het is nog niet duidelijk wanneer de N9 naar Nederland komt. Wil je weten wanneer er Nokia N9 acties zijn? Schrijf je dan nu in voor de alert.