Geen peperkoek voor HTC Desire

Geen lekkers voor de HTC Desire. De engineers van HTC hebben deze week aangegeven dat de langverwachte Gingerbread update niet naar de Desire zal komen, in tegenstelling tot wat eerder beweerd werd.

Het officiële statement van HTC luidt als volgt:
“Our engineering teams have been working hard for the past few months to find a way to bring Gingerbread to the HTC Desire without compromising the HTC Sense experience you’ve come to expect from our phones. However, we’re sorry to announce that we’ve been forced to accept there isn’t enough memory to allow us both to bring Gingerbread and keep the HTC Sense experience on the HTC Desire. We’re sincerely sorry for the disappointment that this news may bring to some of you.”

Sad GingerbreadHet komt erop neer dat de Desire te weinig ROM geheugen aan boord heeft voor de Android 2.3 update. Dit komt echter niet door Android 2.3, die prima werkt op de Desire, maar door Sense. De door HTC ontwikkelde interface neemt namelijk tussen de 250 en 350Mb in beslag. Veel gebruikers van het in april 2010 uitgebrachte toestel zijn enorm teleurgesteld in HTC en op internet zijn veel uitingen van onvrede te lezen. Veel gebruikers stellen nu dat HTC hun klanten belazerd en door het niet uitbrengen van de update gebruikers wil dwingen nieuwe toestellen te kopen. Mocht dat laatste het geval zijn dan is het een foute strategie gebleken aangezien veel ontevreden gebruikers zeggen nooit meer een HTC te kopen.

Er is echter nog hoop voor de vele Desire gebruikers: custom roms. Een rom is in feite de installatie van Android, en met custom roms kun je zelf Android 2.3 installeren. In mei lekte al een officiële HTC Android Gingerbread rom uit en die bleek al prima te werken. Sterker nog, de rom werkte zélfs op de Desire. Op het internet zijn vele websites en forums te vinden die zich toewijden aan het maken en distribueren van custom roms, dus met een beetje zoek werk kan ook jij je Desire binnen no-time voorzien van Android 2.3 De update naar Android 2.3 zal waarschijnlijk deze maand nog verschijnen voor de nieuwe generatie HTC toestellen zoals bijvoorbeeld de nieuwe Sensation en Incredible S.

In dit filmpje is te zien dat een gebruiker Android 2.3.3 inclusief de nieuwste Sense interface op zijn HTC Desire heeft staan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=EFbSYPheghU&

Update: HTC heeft op zijn Facebook pagina laten dat de update er tóch gaat komen.