Na Android gaat ook iPhone de ruimte in

Een telefoon met Google Android aan boord is een hele tijd terug al eens de ruimte in gegaan en nu is Apple’s iPhone aan de beurt. Tijdens de laatste missie van de Atlantis STS-135 spaceshuttle zullen er namelijk twee iPhones meegenomen worden.

De SpaceLab appDe twee toestellen zullen aan boord van het International Space Station gebruikt worden voor experimenten. Beide iPhones zijn voorzien met de speciale app SpaceLab, en die app helpt de ISS-astronauten om hun positie in de ruimte te bepalen. Die positie-bepaling gebeurd door foto’s, genomen door de iPhone van de aarde, te vergelijken met een aanwezige database van kustlijnen.

Ook zullen de ISS-astronauten een tests uitvoeren waar de iPhone-camera, -gyroscope en andere hardware voor nodig zijn. Een van die tests kijkt of de gyroscoop van de iPhone gebruikt kan worden om te bepalen welke richting de shuttle op vliegt. Zelf kun je de app voor €0,79 kopen in iTunes en je kunt er gesimuleerde experimenten mee uitvoeren.

Informatie die verzameld wordt door de astronauten komt beschikbaar in de App Store-versie van SpaceLab. CEO Brian Rishihof is ervan overtuigd deze iPhones de eerste zijn die de ruimte in gaan. Ook benadrukt hij dat de iPhones geen aanvulling vormen op de shuttle zelf, maar puur voor experimenten gebruikt gaat worden.