Netneutraliteit wordt wettelijk vastgelegd

Eergisteren berichtten we hier al over en nu kunnen we melden dat netneutraliteit wettelijk vastgelegd gaat worden. Minister Verhagen van Economische Zaken heeft dit gemeld.

Maxime VerhagenTijdens het debat over de Telecomwet in de Tweede Kamer heeft minister Maxime Verhagen aangegeven dat hij een amendement dat door D66, PvdA, GroenLinks en SP werd ingediend omarmt. Het amendement verbiedt providers om bepaalde diensten te blokkeren, te vertragen of extra te belasten. Netneutraliteit is al langer een hot item in Nederland en werd het gesprek van de dag toen KPN aangaf bepaalde diensten zoals Whatsapp, Skype en Youtube te willen blokkeren vanwege de belasting op het netwerk. KPN wilde dat gebruikers extra zouden betalen als ze van die diensten gebruik wilde maken. Verhagen had toen ook al aangegeven dat hij dit soort praktijken wilde verbieden, maar wilde dat verbod nog niet direct opnemen in de wetgeving. Nederland is na Chili het tweede land ter wereld dat netneutraliteit wettelijk vastlegt.

Er is overigens wel een uitzondering op de wet. Internetproviders mogen namelijk wel diensten blokkeren als klanten daar bewust voor kiezen en als het een bepaalde ideologie ondersteunt. Het gaat hierbij onder meer om de provider Kliksafe, die bij zijn internet abbonoment gebruik maakt van een filter voor ‘schadelijk’ content als porno en geweld. Kliksafe had eerder al aangegeven dat de netneutraliteit waarschijnlijk in hun nadeel zou werken.

Internet moet vrij toegankelijk zijnMinister Verhagen vindt een vrij toegankelijk internet van groot belang. Daarmee herhaald hij in grote lijnen wat Kamerleden van  GroenLinks, PvdA en SP al hadden betoogd. Iedereen zou vrij toegang tot informatie moeten kunnen krijgen, zonder dat de internetprovider zich daarmee bemoeit. Verhagen wil providers verbieden toepassingen te blokkeren als deze concurreren met hun eigen diensten. Een voorbeeld van zo’n concurrerende dienst is Whatsapp, die als vervanging kan dienen voor de sms. Whatsapp maakt gebruik van mobiel internet en is daarmee vele malen goedkoper dan het versturen van een sms. Verhagen ziet het blokkeren van concurrerende diensten als slecht voor innovatie. Wel moet het mogelijk blijven om kwaadwillenden van het netwerk te weren.

Met de invoering van netneutraliteit in de Telecomwet loopt Nederland flink voor op andere Europese Landen.