Nokia gaat telefoons maken met grafeen

Stel je voor: een telefoonscherm dat niet kan breken en buigbaar is. Tegenwoordig zijn telefoonschermen enorm kwetsbaar voor barsten wanneer het valt of ergens tegenaan stoot, maar als het aan de onderzoeksafdeling van Nokia ligt is dat probleem binnenkort verleden tijd.

Buigbaar schermNokia’s onderzoeksafdeling werkt momenteel mee aan een onderzoek naar het gebruik van grafeen voor telefoons. Grafeen, een materiaal dat 200x beter bestand is tegen breuk dan staal, veel lichter is dan conventionele materialen én een van de beste geleiders is, moet buigbare telefoons mogelijk gaan maken. Momenteel is het nog onduidelijk hoe grafeen toegepast kan worden in telefoons en wanneer de eerste telefoons die het gebruiken beschikbaar komen voor de consument, maar Nokia is volop bezig met experimenteren.

Structuur van GrafeenDe kans is groot dat buigbare telefoons de volgende stap zijn in de telecomindustrie. Fragiele touchscreen schermen zullen verleden tijd zijn en er wordt een deur opengezet naar nieuwe ontwerpmogelijkheden. Nokia is overigens niet de enige fabrikant die druk bezig is met nieuwe technologieën op telecomgebied. Samsung kondigde vorige week namelijk al aan dat het volgend jaar een toestel op de markt wil brengen met een buigbaar en enorm sterk scherm. Zij hebben echter niet vermeld of ze ook met grafeen werken of een eigen technologie hebben ontwikkelt.

Grafeen zal gebaseerd zijn op de succesvolle amoled-technologie en is vorig jaar ontdekt door een Nederlander die voor de ontdekking een Nobelprijs heeft gekregen.

Een concept film van Nokia Morph, een van de mogelijkheden van het gebruiken van grafeen:httpv://www.youtube.com/watch?v=i-nBwhcE2l4

 

Een filmpje van Samsung van vorige week dat laat zien hoe sterk de nieuwe soort schermen kunnen zijn:

httpv://www.youtube.com/watch?v=f8S8tbQMp2k