Mobiele toestellen over 2 jaar even snel als hedendaagse consoles

Het is bijna niet voor te stellen als je de graphics ziet die voortkomen uit de Xbox360 en Playstation 3, maar over 2 jaar kunnen mobiele toestellen dat soort graphics ook produceren.

Id SoftwareId Software, bekend van onderandere Doom, Wolfenstein en Quake is momenteel druk bezig met de mobiele markt. Op dit moment zijn mobiele toestellen al redelijk snel, maar komen nog lang niet in de buurt van de ‘next-gen’ graphics van de hedendaagse consoles. John Carmack, de oprichter van Id Software, denkt dat het niet lang meer zal duren voordat we op mobiele toestellen zeer geavanceerde graphics kunnen verwachten. Volgens Carmack zal het 2 jaar duren voordat de graphics van de huidige generatie consoles geëvenaard worden op mobiele toestellen. Dat ze bij Id Software weten waar ze over praten is een tijdje terug gebleken toen ze hun game ‘Rage’ lieten zien. Die game draaide toen op de iPad, had geavanceerde graphics en liep ontzettend soepel.

Nvidia is ook druk bezig met het opschroeven van de graphics op mobiele toestellen. Hun quadcore Tegra 3 chipset is nu al in staat om graphics tevoorschijn te toveren die je simpelweg niet verwacht op een smartphone of tablet. Ze hebben een demo draaiende op die chipset waarin een hoop grafische features te zien zijn; iets dat voorheen simpelweg ondenkbaar was op een mobiel toestel.

Al die grafische pracht en praal komt wel met een prijs: accuduur. Momenteel worden graphics en processorsnelheid sneller ontwikkeld dan de accu’s, waardoor die steeds minder lang mee gaan. Simpelweg om die reden zullen mobiele toestellen de consoles of de pc voorlopig nog niet van de baan drukken. Maar wie weet kunnen we over een jaartje of 5 wel een tablet kopen met een HDMI aansluiting, support voor wireless controllers en een hele berg games van alle grote ontwikkelaars. Hoe dan ook, het zijn spannende tijden op het gebied van mobile gaming!

‘Rage’ van ontwikkelaar Id Software draaiend op een iPad:

httpv://www.youtube.com/watch?v=117xJOwclHk

Een quadcore Tegra 3 demo van Nvidia.

httpv://www.youtube.com/watch?v=LfNxbbJgSMQ