Van Android naar Gingerbread

8 jaar geleden hebben Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears en Chris White Android Inc opgericht. 6 jaar geleden werd Android overgenomen door Google en nu is het een van de grootste concurrenten voor het zeer succesvolle iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple.

AndroidWaarschijnlijk hadden de 4 oprichters van Android nooit durven dromen van het succes dat Android momenteel kent. In oktober 2003 is Android opgericht. 2 jaar later besloot Google het over te nemen en nog eens 2 jaar daarna werd de Android Beta SDK uitgebracht. De SDK (System Development Kit) is voor ontwikkelaars om hun toestellen te testen met android en beta betekend dat het nog in ontwikkeling is. Zo’n 4 jaar geleden hadden de eerste telefoonfabrikanten dus de eerste testversies van Android om te testen op hun toestellen. Maar goed, we gaan verder.

Op 23 september 2008 kwam Android 1.0 uit op de HTC Dream (ook wel bekend als de HTC G1). De eerste versie van Android had een internet browser, Android Market, multitasking, instant messaging, Wifi en bluetooth. Bedenk overigens dat Android dus al multitasking had lang voordat iOS en Windows Phone 7 het hadden. Sterker nog, WP7 bestond toen nog niet eens! Vanaf april 2009 werd Android opeens heel wat zoeter, want in plaats van alleen versie nummers kreeg elke versie een eigen naam. 30 april 2009 kwam Android 1.5 Cupcake uit. De camera was sneller, de GPS deed het veel beter, het onscreen keyboard was verbeterd en je kon video’s uploaden naar Youtube.

Android 1.5 was nog een relatief kleine speler op de markt en vanaf 1.6 Donut ging het steeds beter met Android. Het mobiele besturingssysteem kreeg met elke versie nieuwe functies, betere optimalisaties en steeds meer fabrikanten gingen het gebruiken. In oktober 2009 kwam Android 2.0 Eclair uit, in december vorig jaar is Android 2.3 uitgekomen en momenteel staat Android op het punt om iOS van de troon de stoten qua marktaandeel.

Niemand had durven dromen dat Android in zo’n korte tijd zó snel kon groeien. Afgelopen jaar is het marktaandeel van Android met meer dan 300% gestegen en dagelijks worden er meer dan een half miljoen toestellen met Android erop geactiveerd. Momenteel draaien steeds meer Tablets op Android 3.0 Honeycomb en geruchten gaan dat de smartphone versie van Android en de tablet versie uiteindelijk samen moeten smelten tot een geheel. Hoe dat eruit gaat zien weten we niet, maar gezien het verleden zal het ongetwijfeld weer een ongelooflijk succes worden!

Als je de hele geschiedenis van Android wil zien in een infograph (een tijdlijn op een leuke manier uitgelegd met korte teksten en kleurrijke plaatjes), dan moet je even op XCubelabs.com kijken. Die hebben namelijk een infograph gemaakt die de hele levensloop van Android laat zien.