27.000 Zuid-Koreanen klagen Apple aan

Zo’n 27.000 Zuid-Koreanen klagen Apple aan in een gezamenlijke rechtszaak. De reden is het verzamelen van locatiedata via iPhones. Per persoon wordt 650 euro schadevergoeding gevraagd.

27.000 Zuid-Koreanen die per persoon 650 euro vragen, dat komt neer opeen totaalbedrag van 17.550.000 euro. Geen klein bedrag dat ze van Apple eisen. De laatste weken hebben Zuid-Koreaanse iPhone bezitters zich verzameld via een speciaal opgerichte website. Per persoon betalen ze ongeveer 10 euro om deel te nemen aan de rechtszaak en als de gebruikers winnen dan krijgen ze per persoon 650 euro. Het is voor Apple te hopen dat ze het niet verliezen want 17,5 miljoen euro (25,3 miljoen dollar) is een hoop geld.

Het is al even bekend dat Apple locatiedata verzameld van haar gebruikers, bijvoorbeeld voor een verkeersdienst die er in de toekomst gaat komen. De gebruikers zijn van mening dat ze door het verzamelen geschonden zijn in hun privacy. Het verzamelen van gegevens is al eerder onderwerp van discussie geweest bij Apple. Ook Google is er in het verleden op betrapt dat het gegevens verzameld, maar dat ging via de wagens die rondrijden om beeldmateriaal verzamelen voor Google Maps. Google heeft daardoor een hele tijd onder vuur gelegen.

Het advocatenkantoor dat de website was gestart vindt overigens dat het aantal Koreanen dat meedoet tegenvalt. Ze hadden namelijk gerekend op minstens 100.000 gebruikers. Zeker gezien het feit dat er 3 miljoen iPhones en iPads verkocht zijn in Zuid-Korea is 27.000 maar een klein aantal. Maar een klein aantal of niet, het geëiste bedrag is niet bepaald klein. Mochten er inderdaad 100.000 aanmeldingen geweest zijn, en had Apple de rechtszaak verloren, dan mocht het Amerikaanse bedrijf een kleine 93.948.400 dollar ophoesten. Apple zal het ‘kleine’ aantal Zuid-Koreanen dat zich verzameld heeft dus niet zo heel erg vinden.