Binnenkort geen Galaxy toestellen van Samsung meer?

Als het aan Apple ligt zullen er geen Galaxy toestellen van Samsung meer verkocht worden in Nederland. Apple eist namelijk dat er in Nederland een verkoopverbod komt op alle smartphones en tablets van de Galaxy serie van Samsung.

Apple vs SamsungDe zaak van Apple tegen Samsung blijkt wat uitgebreider  te zijn dan voorheen gedacht. Webwereld heeft documenten gezien waaruit blijkt dat de zaak meer aanklachten bevat dan bekend was en dat de gevolgen erger zullen zijn. Apple eist een verbod op ten minste zes apparaten van Samsung. Het betreft 3 telefoons en 3 tablets in de Galaxy serie. De Galaxy Ace, S, S2, P1000 Tab, Tab 10.1 en Tab 10.1v moeten volgens Apple uit de winkels verdwijnen. Daarnaast wil Apple ook graag een verbod op nog meer telefoons en tablets die volgens hen inbreuk maken. Ook hier betreft het toestellen uit de Galaxy serie: de Galaxy Gio, Nexus, 551, Europa, Apollo en de Mini. Apple verwacht dat ook deze toestellen inbreuk maken op een of meer van de ingeroepen octrooien.

Overigens wil Apple niet alleen een importverbod afdwingen maar eist het bedrijf dat Samsung en al haar partners stoppen met de import, export, handel, distributie en verkoop van de Galaxy toestellen. Alle retailers die onder contract Galaxy toestellen verkopen moeten de verkoop stoppen, de Galaxy toestellen uit de schappen verwijderen en de voorraden terug sturen. Samsung moet voorafgaand een brief sturen naar de retailers om te verzoeken tot het terugsturen van de Galaxy toestellen binnen 14 dagen. Samsung zal de betaalde prijs en de transportkosten terug moeten betalen volgens de eis van Apple.

Het gaat echter nog verder: wanneer een retailer niet binnen 14 dagen de toestellen verwijderd uit de winkel en terugstuurt maakt ook die retailer inbreuk op de rechten van Apple. Ook hier moet Samsung dan weer een brief sturen om ze daarop te wijzen. Ondertussen is Samsung druk bezig om ervoor te zorgen dat er geen verbod komt. Zo heeft het Koreaanse bedrijf een rechtszaak lopen tegen Apple over 3G patenten. Samsung claimt dat Apple inbreuk maakt op vier 3G patenten. Ook is Samsung procedures gestart om patenten en modellen van Apple ongeldig te laten verklaren. In totaal zouden er op het moment zo’n tien procedures lopen tussen de twee bedrijven.

Klik op het plaatje voor een groter formaat

Een overzicht van alle toestellen waar Apple een verbod op wil hebben (klik om te vergroten)

Of er inderdaad een gedeeltelijk of volledig verbod komt zal de rechtbank in Den Haag half september beslissen. Mocht er een verbod uitgevaardigd worden dan gaat dit op zijn vroegst op 13 oktober in. Voorlopig kun je dus nog naar hartenlust Galaxy telefoons kopen.