Navigeren met je muziek, het is binnenkort mogelijk!

Vind je navigatie op je mobiele telefoon een geschenk uit de hemel maar baal je ervan dat je het niet gemakkelijk kunt gebruiken op de fiets? Lees dan even door, want een groep van 4 studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven heeft dé oplossing. GSMacties.nl informeerde bij hen naar de app.

Tanya Zavialova en Oh Music Where Art ThouDaniel Tetteroo, Tanya Zavialova, Matthijs Zwinderman en Paul Lehouck zijn post-master studenten aan de TU/e en hebben samen een app ontwikkeld met de naam ‘Oh Music, Where Art Thou?’. De app integreert muziek en navigatie en is ontwikkelt voor Android. Als je ergens links af moet slaan zal de muziek in je koptelefoon of oordopjes naar links verschuiven en hetzelfde gebeurt als je naar rechts moet. Perfect dus voor de muziekliefhebber, want zo worden je mooie liedjes gebruikt om je door de onbekende straten van een dorp of stad te leiden. Het project was onderdeel van het vak ‘Multimodal perception’ en ook al vindt het project zijn oorsprong op de universiteit, veel werk werd ook verricht in de vrije tijd. Het idee achter de app is het verbeteren van navigeren terwijl je op de fiets zit: ‘We wilden de navigatie voor fietsers verbeteren. Deze schiet momenteel erg te kort: lang niet alle routes zijn aangegeven en het beperkt de vrijheid (met gewone navigatie is het lastig om shortcuts aan te geven zoals over een plein fietsen), daarnaast moet de gebruiker veel naar een scherm kijken of moet de gebruiker zijn muziek uit zetten om de stem goed te kunnen horen.‘ aldus Matthijs.

De demo-app is ontwikkeld voor de Mobile HCI 2011 in Stockholm en het concept, de eerste verkenningen en het ontwikkelen van de demo-app heeft de studenten slechts een week gekost. Android gebruikers konden de app gratis downloaden en zo gebruik maken van navigatie tijdens het luisteren van muziek. Volgens Matthijs waren de reacties op de demo-app overwegend positief, maar hij kan geen inschatting maken van hoeveel mensen de app ook daadwerkelijk gebruikt hebben voor navigatie. Het maken van de uiteindelijke versie heeft de studenten nog eens twee weken gekost en Matthijs heeft goed nieuws voor degene die nu al helemaal enthousiast zijn geworden: ‘Eind deze week komt de eerste versie van de app uit op onze website: www.om-wat.com, waarmee het mogelijk is overal ter wereld te navigeren en je eigen muziek te gebruiken.’

De 4 studenten die de app Oh Music Where Art Thou hebben ontwikkeld

De 4 studenten die de app 'Oh Music, Where Art Thou' hebben ontwikkeld

Wij kunnen niet wachten tot we ‘Oh Music, Where Art Thou?’ kunnen testen. De telefoon gaat tegenwoordig overal mee naar toe en wij Nederlanders zitten doorgaans veel op de fiets. Navigeren op de fiets is niet gemakkelijk (of je moet een standaard hebben op je stuur waar je telefoon in kan) en veel mensen luisteren tijdens het fietsen naar hun favoriete liedjes. Deze app heeft veel potentie en als het goed werkt kan het een behoorlijk succes worden. We houden eind deze week de website van het project in de gaten en zullen hier een update plaatsen zodra de app uit is én we zullen onze eerste bevindingen plaatsen. We wensen Daniel, Tanya, Matthijs en Paul veel succes met de verdere ontwikkeling van de app en in de toekomst misschien nog andere apps en we willen Matthijs bedanken voor het beantwoorden van onze vragen.

Voor meer informatie over de app kun je hier terecht.

Tenslotte nog een filmpje van een aantal gebruikers die de app testen:
httpv://www.youtube.com/watch?v=hQAcBJUounc