Google komt met eigen muziekwinkel: Google Music

Gisteren tijdens het ‘These Go To Eleven’ evenement heeft Google zijn eigen muziek winkel aangekondigd: Google Music. Er werd al lang op gewacht en de verwachting was ook dat het evenement iets met de lancering te maken zou hebben. Google Music moet de grote concurrent voor iTunes worden.

Google MusicVoor Google Music is geen extra software vereist. De dienst wordt geïntegreerd in de Android Market. Op de homepage zul je aanbevelingen zien die gemaakt worden op basis van je muziekcollectie en de muziek die je gekocht hebt. De gekochte muziek is te downloaden in 320kbps kwaliteit en kan afgespeeld worden via een webapplicatie of via aangesloten Android apparaten. Aangekochte muziek en albums kun je delen via Google+, waarna gebruikers jouw muziek één keer af kunnen spelen. Zo kan bijvoorbeeld een vriend van je horen of de door jouw gekochte muziek de moeite waard is voor zichzelf.

In Google Music worden er steeds nieuwe artiesten in de spotlight gezet en je kunt honderden gratis liedjes downloaden. Elke dag zal één nieuw nummer gratis zijn waar je normaal voor moet betalen. Ook wat betreft aangesloten muziekmaatschappijen heeft Google een flinke slag geslagen, zo kun je nummers van Sony, Universal, EMI en Merlin vinden. Merlin is voor velen misschien (terecht) een onbekende naam. De uitgever vertegenwoordigd veel onafhankelijke artiesten. Met Warner is nog geen deal gesloten. Die uitgever is bang voor piraterij op het muziekplatform van Google. Het totale aantal beschikbare nummers staat momenteel op 13 miljoen.

Nog een unieke feature is de Music Hub. Hiermee kunnen onafhankelijke artiesten zelf hun muziek aanbieden. Zo kun je als artiest een pagina aanmaken en kun je zelf prijzen instellen voor je muziek. Dit lijkt veel op wat Last.FM doet. Google Music zal voorlopig alleen uitkomen in de Verenigde Staten en om het te gebruiken moet je minimaal Android 2.2 hebben met de nieuwste Market. De dienst zal ook naar Europa komen, al is nog niet duidelijk wanneer dat precies gaat gebeuren.

Bekijk hieronder het volledige ‘These Go To Eleven’ evenement (je moet wel even doorspoelen naar de 29e minuut want dan begint het pas)


Tags: , ,