Nieuwe Sony sensoren leveren betere foto’s, ook in het donker

Sony heeft twee nieuwe beeldsensoren aangekondigd die speciaal zijn ontwikkeld voor onder andere smartphones. De nieuwe sensoren bevatten een speciale techniek waardoor ze meer lichtgevoeligheid hebben dan andere sensoren.

Sony RGBW foto voorbeeldIn totaal zijn er drie sensoren aangekondigd, maar twee daarvan bevatten een speciale techniek waardoor de lichtgevoeligheid omhoog gaat. Het gaat om cmos-beeldsensoren, waar een extra witte subpixel is toegevoegd aan de standaard rgb (rood, groen, blauw) subpixels. Het is een vrij technisch verhaal, en daarom hebben we even een stukje tekst van de Sony website gehaald om het uit te leggen: de ingebouwde ‘RGBW Coding’ functie waarbij W (Witte) pixels toegevoegd worden aan de standaard RGB (Rood-Groen-Blauw) pixels heeft gezorgd voor een hogere lichtgevoeligheid, waardoor je hoge kwaliteit foto’s kunt maken, zelfs in donkere omgevingen of in de nacht. De toevoeging van de W (Witte) pixels verbeteren lichtgevoeligheid, maar hebben het probleem dat de fotokwaliteit daardoor normaal gezien achteruit gaat. Sony heeft echter een processing technologie ontwikkelt welke superieure lichtgevoeligheid kan realiseren zonder de fotokwaliteit te beschadigen.

Ook kun je met de nieuwe sensoren HDR video’s opnemen. HDR staat voor High Dynamic Range en dat betekent dat het kleuren/contrast bereik een flink stuk groter is dan bij normale video’s. Om jullie een moeilijke uitleg te besparen hebben we een video die het allemaal haarfijn laat zien:

De twee sensoren met de nieuwe techniek hebben 8 en 13 megapixels en moeten in juni en augustus verschijnen. De derde sensor heeft ook 8 megapixels maar beschikt niet over de nieuwe techniek. Deze sensor zal al in maart het daglicht zien. In welke smartphones en andere mobiele apparaten de sensoren gaan verschijnen is nog niet bekend.

Bron: Sony


Tags: , ,