Texas Instruments komt met nieuwe SoC

Texas Instruments maakt naast rekenmachines ook chipsets voor mobiele apparaten. Ze hebben nu hun nieuwe SoC (System on a chip) getoond op de CES. De OMAP 5 chips zullen volgende week verscheept worden naar partners.

OMAP5Op de CES stond een opstelling van een smartphone die uitgerust was met de nieuwe OMAP 5 chip. De introductie van de OMAP 4 chip werd een jaar geleden geïntroduceerd, dus het werd tijd voor vernieuwing. Natuurlijk moet een nieuwe generatie chipsets wel wat sneller zijn en dat is de OMAP 5 dan ook. Misschien niet twintig keer zo snel als de vorige generatie, maar dat hoeft ook helemaal niet. De OMAP 5 is uitgerust met twee processorkernen, een dual-GPU architectuur (twee grafische eenheden) en wat snufjes om stroom te besparen. Dat de OMAP5 SoC krachtig is mag duidelijk zijn, want blijkbaar is 1080p filmpjes afspelen op 64 frames per seconde geen enkel probleem. Even ter verduidelijking: voor dat soort filmpjes heb je een redelijk krachtige computer nodig. Nieuwe computers zullen er weinig moeite meer mee hebben, maar een paar jaar terug moest je behoorlijk wat geld uitgeven wilde je dat soort materiaal vloeiend af kunnen spelen. Een mooie prestatie dus!

Texas Instruments vice-president Remi El-Ouazzane deed de volgende uitspraak over hun nieuwe chipje: “dit is het beste platform ter wereld momenteel, ver vooruitlopend op Apple. Ook is dit het eerste Cortex-A15 product op de markt. Wanneer je twee Cortex-A15 chips op 800MHz laat draaien is de performance nagenoeg gelijk aan twee Cortex-A9 chips die op 1,5GHz draaien. De eerste commercieel beschikbare producten met de OMAP 5 SoC zullen eind 2012, begin 2013 op de markt verschijnen. We draaien ook Windows 8 op de OMAP 5 SoC en het draait perfect. We werken goed samen met Microsoft, we werken aan verschillende ‘formfactors’ (chipsets voor smartphones, tablets, enz.) en we denken dat dit tablets naar de massa brengt.” Flinke beweringen zoals je kunt lezen. Dat ze bij Texas Instruments niet stil zitten en voldoende ambitie hebben mag wel duidelijk zijn.

Ook hoopt Remi dat steeds meer Android apparaten gebruik gaan maken van OMAP chips en we kunnen de OMAP 5 chipsets in laptops en ultrabooks (een soort laptop maar dan een stuk dunner en lichter) verwachten met daarop Windows 8. Die met OMAP 5 uitgeruste laptops en ultrabooks zullen we mogelijk voor het eerst zien tijdens de CES 2013.

httpv://www.youtube.com/watch?v=fNVcJDUIMBI

Bron: Engdaget


Tags: , ,