Wanneer is een telefoon oude meuk?

Hier bij GSMacties.nl zijn we de hele dag op zoek naar nieuwtjes en feitjes op het gebied van telecom. Hierbij zien we verschillende websites langskomen uit verschillende landen en met verschillende meningen. Tijd voor een artikel over een bepaalde mening!

Naast het lezen van verschillende artikelen lees ik (Stefan Vlemmix, redacteur) ook graag reacties door. Op de hoogte zijn van het nieuws is een ding, maar ik vind dat je ook op de hoogte moet zijn van de doelgroep, wat zij denken en hoe zij tegen bepaalde zaken aankijken. Zo weet je wat er speelt in de rumoerige wereld van de telecom. Wat ik meer dan eens in de week voorbij zie komen is de discussie over of een toestel oud is of niet. Denk aan berichten over updates, nieuwe modellen, nieuwe technieken, etc. Zo las ik net in een bericht over lay-out richtlijnen voor Android apps het volgende: “Oude meuk… een telefoon van 2 jaar oud? Of een toestel dat je vorige week hebt aangeschaft? Handig om apparaten van €300+ even in no-time af te schrijven. ” Dus ik vraag me af: wanneer is iets nou eigenlijk ‘oude meuk’? Wat maakt een toestel oud? Of wat definieert ‘oud’?

Laten we bij het begin beginnen. We praten bij veel dingen over generaties. Mensen, auto’s, computers, telefoons, televisies, en nog veel meer. Als een vrouw een kind krijgt is dat een nieuwe generatie. Wanneer bijvoorbeeld Intel een nieuwe processor uitbrengt is dat een nieuwe generatie. Als er een nieuwe generatie is, dan is de vorige generatie in feite ‘ouder’ of achterhaald. Er is immers een nieuwe betere techniek of iets dergelijks beschikbaar. Zo kun je ook makkelijk bepalen of iets oud is. Thuis werk ik bijvoorbeeld op een computer met daarin een processor van zes jaar geleden en dat is met recht oud te noemen. Hij doet het nog prima en is nog snel genoeg voor hedendaagse toepassingen, maar nieuw is het chipje allang niet meer! Zo is het ook met telefoons, en daarin gaat het momenteel gigantisch snel als we het hebben over nieuwe technieken.

Vooral Android, waar we de minste beperkingen qua hardware tegenkomen gaat het zó snel dat het bijna niet meer bij te houden is. Heb je net een leuk dual-core toestel gekocht, wordt er een paar maanden later een quad-core toestel uitgebracht. Die quad-core is een nieuwe generatie, waardoor jij met je redelijk nieuwe toestel alweer achterloopt. Ik denk dus dat ‘oud’ gedefinieerd kan worden aan de hand van generaties. Dat wil niet zeggen dat jouw ‘oude’ telefoon slecht, traag of nu opeens onvoldoende is, maar je loopt wel achter op de nieuwste technieken. Met nieuwe hardware komt ook nieuwe software, en op een gegeven moment kun je de nieuwste software niet meer op oude hardware gebruiken.

Dat het nu zó snel gaat dat we minimaal één generatie qua hardware per jaar zien is niks aan te doen. Het ligt echter aan jouw eisen en prioriteiten of je jouw toestel oud vindt. Wil je constant de nieuwste generatie smartphone in je handen hebben, dan ben je nou eenmaal wat vaker een hoop geld kwijt. Daarin doet Apple het overigens wel goed. Ze brengen een toestel per jaar uit, waarna je in feite na twee jaar pas twee generaties achterloopt (binnen het merk Apple). Bij Android gaat het zo snel en is er zoveel versplintering dat je door de bomen het bos niet meer ziet en bij Windows Phone zijn er voldoende hardware eisen om versplintering te voorkomen, ondanks veel verschillende toestellen van verschillende merken. Dus wanneer is een toestel oud? Dat ligt compleet aan jezelf. Als je niet per se de nieuwste software nodig hebt en het niet nodig vindt om een quad-core processor in je smartphone te hebben, dan gebruik je je toestel langer en vind je jouw toestel minder snel oud. Iemand die altijd het nieuwste wil hebben zal zijn toestel (en andere toestellen) logischerwijs ook sneller oud vinden.

Dus is een telefoon na een of twee jaar al oude meuk? Niet per se, maar je loopt wel een paar generaties achter op de nieuwste snufjes.


Tags: