Bellen in de auto niet gevaarlijk volgens Zweeds onderzoek

Mobiel bellen is hier in Nederland verboden, want het zou onveilig zijn en tot meer ongelukken leiden. De uitkomst van een Zweeds onderzoek zegt echter iets heel anders. Is mobiel bellen helemaal niet zo gevaarlijk als gezegd wordt?

Als je een dagje rondrijdt in Nederland dan zie je dat heel wat mensen de regelgeving aan hun laars lappen. Behoorlijk wat mensen bellen nog altijd zonder hands-free set en riskeren daarmee een boete van €220 (we zijn daarmee een van de duurste landen in de EU). Maar is het mobiel bellen in de auto nou echt zo gevaarlijk als gezegd wordt? Volgens onderzoekers van het Zweedse VTI (nationaal weg- en transport-onderzoeksinstituut) is dat niet het geval. Een team onderzoekers heeft in verschillende landen de gevolgen onderzocht van mobiel bellen in de auto. De conclusie is dat niet aan te tonen is dat mobiel bellen de kans op een ongeluk verhoogd.

Wel denken de onderzoekers dat ‘slimme’ technologie de veiligheid kan verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een techniek die de bestuurder kan assisteren wanneer er een bepaalde  verkeerssituatie opdoemt, bijvoorbeeld wanneer de bestuurder afgeleid is.

Wij zelf denken dat je, ondanks dit onderzoek, toch beter hands-free kunt blijven bellen (om over sms’en nog maar te zwijgen). Zeker in woonwijken is bellen in de auto gewoonweg gevaarlijk omdat je toch niet volledig geconcentreerd bent op de weg. We denken dan ook niet dat de landen die onderzocht zijn nu opeens de regels aan gaan passen.

Hieronder een zeer confronterend spotje van onze overzeese buren waarin ze duidelijk willen maken dat sms’en tijdens het rijden een héél stom idee is:
httpv://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Bron: vti.se


Tags: ,