De smiley bestaat vandaag 30 jaar! :D

Vandaag, 19 september, is het alweer 30 jaar geleden dat de eerste twee smileys bedacht werden door Scott Fahlman. Waarschijnlijk had hij toen niet verwacht dat het zoveel gevolgen zou hebben ;-)

:-) en :-( revolutionaire ‘uitvinding’

Eerste smiley:-) en :-( waren de eerste twee smileys die Scott Fahlman in 1982 bedacht. De reden: op de Carnegie Mellon-universiteit waar de professor destijds werkte werd nieuws digitaal verspreid via bulletinborden. Hij zou toen een grap geplaatst hebben op die borden, maar die grap werd verkeerd ontvangen. Om een grap duidelijker weer te geven bedacht Fahlman de eerste twee smileys. Het oorspronkelijke bericht van de universiteit met de aankondiging van de smiley is bewaard gebleven. Zie hieronder de eerste moderne smiley gebruikt in zinsverband:

19-Sep-82 11:44    Scott E  Fahlman             :-)
Van: Scott E  Fahlman <Fahlman at Cmu-20c> 

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways.  Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends.  For this, use

:-(

En dat is het begin van de smiley. Een lachende smiley om aan te geven dat iets een grap betreft en een droevige smiley als iets geen grap is.

Chatten en berichten sturen niet hetzelfde zonder smiley

De smiley revolutie mag dan met slechts twee stuks begonnen zijn, bedoeld voor grappen en minder leuke berichten, momenteel bestaan er smileys voor zo’n beetje elke uitdrukking die er bestaat. Stel je voor dat smileys niet bestonden, of dat niemand op het idee was gekomen. Hoe vaak zouden je sms’jes dan verkeerd begrepen worden? Of zou iets als Facebook of MSN nog hetzelfde zijn? Smileys gebruiken we bijna allemaal dagelijks op elk apparaat waarmee je kunt chatten. Dus of je nou je smartphone gebruikt, je tablet of je normale computer: smileys zijn een onderdeel geworden van de manier van chatten. Een smiley is in staat om de interpretatie van een zin te bepalen. zoals in dit voorbeeld:

PSV heeft gewonnen! :-)
PSV heeft gewonnen! :-(

Drie tekens, los van elkaar en nietszeggend, kunnen een zin compleet anders over laten komen. Dus denk vandaag, wanneer je vanavond een berichtje stuurt met Whatshapp, Facebook Chat, iMessage of een andere dienst, aan Scott Fahlman en zijn uitvinding van 30 jaar geleden! :-)

Bron: Wikipedia


Tags: , , ,