Smartphone camera’s vergelijkbaar met 5 jaar oude compactcamera

12 jaar geleden kwam er een mobiele telefoon op de markt met een van de eerste telefooncamera’s aan boord. Die camera had een resolutie van 0,1 megapixels. Nu, in 2012, is de techniek vergevorderd en zijn smartphone camera’s te vergelijken met compact camera’s.

Onderzoek kwaliteit smartphone camera’s

DxOMark heeft een aantal onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot de kwaliteit van smartphone camera’s en hoe die zich verhouden tot volwaardige camera’s. De kwaliteit van een foto hangt af van een aantal zaken: de grootte van de sensor, de software en de lens. Hoe groter een sensor, hoe meer licht er opgevangen wordt en hoe minder ruis je ziet. Hoe beter de lens, hoe minder vervorming er te zien is in de rechte lijnen en de kleuren. Nu is het zo dat een smartphone camera erg klein is. Een kleine sensor en een mini-lens, maar vaak toch met redelijk goede foto’s als resultaat. Tijd dus om smartphones tegenover volwaardige camera’s te zetten te kijken wat het resultaat daarvan is.

Meer ruis is minder kwaliteit

Een van de meest hardnekkige problemen bij het maken van foto’s met een smartphone is de ruis. Hoe meer ruis er is, hoe minder de kwaliteit van een foto wordt. Om dat probleem aan te gaan wordt er vaak gebruik gemaakt van filters om de ruis te verwijderen, maar een bijwerking daarvan is vermindering van de scherpte. Hieronder zie je een Samsung Galaxy S3 vergeleken met een iPhone 4S. De Galaxy S3 past ruisreductie toe met een minder scherpe foto als resultaat. De iPhone 4S heeft een scherpere foto maar die bevat direct ook meer ruis. Als je echter foto’s wilt maken met minder ruis moet je voor een compact camera gaan. Op foto’s die je daarmee maakt is soms namelijk meer dan 4 keer zo weinig ruis te zien.

SIIIvs4S

Nokia PureView 808 beter dan 5 jaar oude compact camera

Er is tenminste één smartphone die beter presteert dan een 5 jaar oude high-end compact camera en dat is de Nokia 808 PureView. Nu wordt zelfs die smartphone nog voorbij gelopen door de huidige camera’s, maar het is een knappe prestatie om een dergelijke kwaliteit in zo’n kleine behuizing te stoppen. Naast foto-kwaliteit is er echter meer waar je rekening mee moet houden, namelijk het comfort van het vasthouden en de mogelijkheden van de camera. In dat soort categorieën zijn échte camera’s nog altijd een stuk beter.

dxomark_foto

Video’s maken kun je beter doen met recente smartphones

Maak je vaak video’s met je compact camera? Dan kun je beter overstappen op video’s maken met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S3 of de iPhone 5. Die smartphones doen het op videogebied namelijk een stuk beter dan veel van de recente compact camera’s. Toch een knappe prestatie voor een ’telefoon’!

dxomark_videoZelf hebben wij tijdens de lancering van de iPhone 4S ook een cameravergelijking gemaakt op het gebied van video. Die resultaten kun je hier bekijken.

Bron: DxOMark


Tags: , , ,