LTE-netwerken eenvoudig uit te schakelen

Een stoorzender van rond de 650 dollar is voldoende om het LTE-netwerk (dat zorgt voor snel mobiel internet) binnen een bepaalde straal helemaal lam te leggen. Dat is gebleken uit een onderzoek van Virginia Tech.

LTE-netwerk makkelijk uit te schakelen

No ServiceStel je voor dat kwaadwillenden in staat zijn om redelijk eenvoudig een netwerk plat te leggen. Een groep onderzoekers van Virginia Tech is tot de conclusie gekomen dat LTE-netwerken gemakkelijk platgelegd kunnen worden. In totaal heb je 650 dollar aan apparatuur nodig en dan kun je direct aan de slag met het platleggen van LTE-basisstations. Dit is mogelijk door de manier waarop LTE werkt: de “controle-instructies” van het signaal gebruiken maar een heel klein gedeelte van het totale signaal, en de frequenties van dat kleine stukje signaal zijn publiekelijk beschikbaar.

Duizenden mensen van netwerk afsluiten is eenvoudig

Met een beetje kennis en de juiste apparatuur kun je ‘kilometers aan LTE-signaal’ uitschakelen, Het kan nog erger, zoals wanneer de kwaadwillende een versterker gebruikt. Op die manier kun je de verbinding verbreken voor duizenden mensen in een stad of een complete regio. Volgens de onderzoekers is een dergelijke aanval op LTE nog niet voorgekomen, maar we zijn daarmee niet uit de problemen. Het zou niet mogelijk zijn om het probleem zomaar op te lossen, waardoor LTE-netwerken kwetsbaar blijven.

Bron: Engadget


Tags: , ,