Minder mobiele aansluitingen in Nederland

Het aantal mobiele aansluitingen in Nederland is licht gedaald in het tweede kwartaal van dit jaar, dat heeft de OPTA bekendgemaakt. Wel zijn Nederlanders steeds actiever op mobiel internet en wordt er in Nederland per minuut zo’n 22GB verstookt.

Aantal mobiele aansluitingen in Nederland gedaald

Opta logoHet aantal mobiele aansluitingen in ons land is gedaald en dat is voornamelijk te wijten aan een daling in prepaid aansluitingen. Zowel aansluitingen van de providers zelf als aansluitingen van derden zijn gedaald. Het aantal telefoons met mobiel internet is echter gestegen. Met een groei van zo’n half miljoen aansluitingen is het totaal aantal mobiel breedband aansluitingen de 10 miljoen inmiddels voorbij. Van die 10 miljoen bevinden 8,9 aansluitingen zich op smartphones. De overige 1,2 miljoen aansluitingen zijn toe te schrijven aan tablets en internet-dongles.

Minder bellen en sms’en

Minder prepaid, meer internet. Dat betekent dat er minder gebeld wordt en ook dat is terug te zien in de data van de OPTA. In totaal is er zo’n 11,4 miljard minuten gebeld, wat neerkomt op gemiddeld 97 minuten per maand per telefoon. Het aantal verstuurde sms’jes is eveneens gedaald. In de eerste helft van 2012 zijn er zo’n 4,3 miljard sms’jes verstuurd, wat neerkomt op gemiddeld 36 sms’jes per maand per telefoon.

21,6 gigabyte dataverbruik per minuut!

Waar belminuten en sms’jes zich in een daling bevinden zit mobiel internet juist in de lift. Per minuut verbruikten wij Nederlanders in het tweede kwartaal 21,6GB aan data, zo’n 80 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Overigens klinkt 21,6GB per minuut als heel veel, maar toch valt dat wel mee. Per smartphone, tablet of dongel wordt er per maand zo’n 177MB verstuurd en ontvangen.

Omzet providers gelijk gebleven

Qua omzet is er voor de providers weinig veranderd. Bij de ene dienst lopen de inkomsten terug (sms) en bij de andere stijgen de inkomsten juist (internet). De providers hebben samen zo’n 2,6 miljard euro verdiend, waarvan 1,7 miljard afkomstig is uit diensten die met bellen te maken hebben.

Bron: Emerce


Tags: , ,