Whatsapp-bericht als bewijs in rechtszaak

Kan een Whatsapp-berichtje dienen als bewijs in een rechtszaak? Volgens een rechter in Groningen wel. Die vond een Whatsapp-bericht namelijk voldoende bewijs om een aanklager in het gelijk te stellen.

Ontslag krijgen terwijl je ‘gewoon boos’ bent

WhatsappEen werknemer is ontslagen door zijn werknemer Flexjob maar is het daar niet mee eens. Het verhaal: op 17 april verliet de werknemer zijn werk en was toen best boos. Hij zou tijdens zijn vertrek die dag geroepen hebben dat het werk niks voor hem is, dat hij het niet meer wil en dat hij ermee stopt. Vervolgens zou de werkgever de man een bevestiging met ontslag hebben gestuurd, maar de werknemer zegt geen ontslag te hebben genomen.

Whatsapp bericht bevatte twee vinkjes en dat is goed genoeg als bewijs

De werknemer is naar de rechter gestapt met als bewijs een Whatsapp-bericht. Hij zou zich na zijn uitspatting namelijk ziek gemeld hebben (wat je niet doet als je ontslag hebt genomen) middels een Whatsapp-bericht. Whatsapp liet twee vinkjes zien, wat betekent dat het bericht is aangekomen bij de ontvanger. De werkgever had dus kunnen weten dat de werknemer geen ontslag had genomen. Flexjob stelt echter dat het het berichtje niet gezien had. “Aan de stelling dat Flexjob het bericht niet heeft ontvangen gaat de rechter als onvoldoende onderbouwd voorbij. Het blijkt immers dat er naast het bericht twee vinkjes zijn geplaatst. Op grond hiervan kan zonder meer worden aangenomen dat het bericht succesvol is afgeleverd op het apparaat“, aldus de rechter. “Los van de vraag of deze wijze van communicatie de geëigende weg is voor een ziekmelding, had Flexjob hieruit kunnen en ook moeten afleiden dat de werknemer geen ontslag beoogde.”

Werknemer in gelijk gesteld door rechter

Wij denken dat de rechter de plank mis slaat. Natuurlijk betekent twee vinkjes dat een bericht succesvol ontvangen is door de ontvanger, maar het betekent niet dat het bericht ook gelezen is. Om die reden alleen vinden wij een Whatsapp-bericht niet bepaald solide bewijsmateriaal. De Groningse rechter heeft echter anders geoordeeld en stelde de werknemer in het gelijk. Flexjob moet de werknemer nu het gemiste salaris en vakantiegeld, inclusief rente, alsnog uitbetalen.


Tags: ,