Ik ga naar Noord-Korea en neem mee: mijn telefoon

In het verleden was het zo dat je je telefoon bij de grens in moest leveren als je Noord-Korea bezocht. Op die manier werd communicatie met de buitenwereld afgesloten. Die regel is nu aangepast en bezoekers mogen de telefoon mee het land in nemen.

Telefoon hoeft niet meer ingeleverd te worden

Sinds 7 januari is het mogelijk om je telefoon mee te nemen in Noord-Korea als je een bezoek brengt aan het land. Op het vliegveld kun je een SIM-kaartje kopen. Wel zijn er enkele beperkingen met betrekking tot het gebruik van je telefoon. Zo heb je geen internettoegang en je kunt alleen maar naar internationale nummers bellen (met uitzondering van lokale ambassades en hotels). Internettoegang moet in de toekomst overigens wel gewoon mogelijk zijn voor bezoekers. De SIM-kaartje worden aangeboden door Koryolink, een Noord-Koreaanse telecomprovider die samenwerkt met de Egyptische provider Orascom.

httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YRWyexKtrwQ#!
Een commercial van het Noord-Koreaanse telecomnetwerk

Inwoners Noord-Korea krijgen weinig mee van de buitenwereld

Noord-Koreanen leven in een isolement. Inwoners van het land kunnen bijna geen contact krijgen met de buitenwereld. Internet is er in het land bijna niet en internationaal bellen is nagenoeg niet mogelijk. Doorgaans worden bezoekers van Noord-Korea ook goed in de gaten gehouden, zeker als er foto’s gemaakt worden. In het land zelf wordt veel propaganda gevoerd en van de buitenwereld is bij de inwoners weinig bekend. Omgekeerd weet de buitenwereld ook maar weinig over wat er nou allemaal gebeurd in Noord-Korea. Het toestaan van mobiele telefoons van bezoekers is in ieder geval een kleine stap naar meer openheid.

Bron: BBC


Tags: ,