Uitbreidbaar geheugen: belangrijk of niet?

Uitbreidbaar geheugen: de ene smartphone heeft het wel, de andere weer niet. Echter zie je het steeds meer verdwijnen naarmate het interne geheugen steeds groter wordt. Maar is dat een goed of slecht iets?

Uitbreidbaar geheugen verdwijnt naarmate intern geheugen groeit

MicroSDToen Android populairder werd was een van de mooie features het uitbreidbare geheugen. De iPhone had geen uitbreidbaar geheugen en het idee van het uitbreiden van opslagruimte was een behoorlijk pluspunt voor Android. Door de jaren heen is dat idee van uitbreidbaar geheugen echter weer steeds meer verdwenen nu het interne geheugen steeds groter wordt. Enkele jaren terug was 1GB interne opslag al veel maar nu is dat zo ongeveer de ondergrens. Momenteel wordt er al niet meer opgekeken van 16GB, 32GB of zelfs 64GB en binnenkort gaan we mogelijk ook al de eerste smartphones met 128GB zien. Dus naarmate het interne geheugen groeit verdwijnt het uitbreidbare geheugen steeds meer, maar is dat nou erg of niet?

MicroSD handig als back-up

Opslagruimte is niet zo’n issue meer bij de high-end smartphones. Voor de meesten zal 16GB wel genoeg zijn en anders zijn er nog genoeg toestellen die 32 of 64GB bieden. Toch vinden wij het jammer dat uitbreidbaar geheugen steeds meer verdwijnt, en wel om een andere reden. Wanneer je een MicroSD-kaartje in je telefoon hebt zitten worden daar vaak de foto’s opgeslagen, back-ups van bijvoorbeeld Whatsapp en je kunt er je contacten op opslaan. Wanneer je telefoon dan kapot gaat (lees: onherstelbaar kapot) is het een kwestie van het kaartje eruit, kaartje in je nieuwe telefoon en je hebt direct weer al je contacten, foto’s en berichtjes. Los van het feit dat extra opslagruimte nooit verkeerd is, kan uitbreidbaar geheugen dus ook dienen als prima back-up van je telefoongegevens.

De cloud niet altijd voldoende als vervanger geheugenkaartje

Dan gaan we nu naar uitbreidbaar geheugen anno 2013: de cloud. Als je wilt kan alles gesynchroniseerd worden met iCloud, Dropbox, Skydrive, Google Drive en ga zo maar door. Foto’s, contacten, berichtjes, noem maar op, alles in de cloud. Op die manier heb je dus geen extra geheugenkaartje meer nodig in je telefoon. Maar wat nou als je geen gebruik wilt maken van de cloud? Of wat nou als je gewoon die extra zekerheid wilt van een fysieke back-up? Dan is de cloud niet voldoende en ben je weer terug bij het geheugenkaartje. Om die reden vinden we het dus jammer dat uitbreidbaar geheugen steeds meer verdwijnt naarmate het interne geheugen toeneemt.

Vergelijk vier populaire smartphones die uitbreidbaar geheugen ondersteunen!

Tags: , ,