Mobiele telefoon is 40 jaar oud

Deze week viert de mobiele telefonie haar veertigste verjaardag. Want hoe gewoon en normaal mobiele telefoons vandaag de dag ook zijn: ooit waren ze er niet. 40 jaar geleden liep Martin Cooper met de eerste mobiele telefoon over straat. Het gevolg kennen we.

40 jaar geleden dat de eerste mobiele telefoon gebruikt werd

Je loopt in 1973 door de straten van New York en ziet opeens een wel heel vreemde verschijning. Een man met iets aan zijn oor dat lijkt op een telefoon. Maar telefoons zitten toch aan een kabel in een huis of telefooncel? Het was voor velen een aparte verschijning. Ook was er pers aanwezig en om zeker te weten dat het niet om een hoax ging mocht de pers het toestel, de Motorola DynaTac 8000x, uitproberen. Vergelijkbaar met onze huidige mobiele telefoontjes was het overigens niet. De 8000x woog 1,2kg en had de grootte van een baksteen. Draadloos internet, sms, videobellen en apps bestonden nog niet dus je kon er alleen maar mee bellen. Een heel verschil met de multi-inzetbare mini-computers van nog geen 200 gram die we nu op zak hebben!

Mobiele telefonie nog altijd in de kinderschoenen

Volgens Martin Cooper staat mobiele telefonie nog altijd in de kinderschoenen. “Het hele concept van data en mobiel computeren staat nog altijd in de kinderschoenen. We zijn nog steeds aan het leren om deze middelen te gebruiken. Op de lange termijn gaat het er om een individu direct te verbinden met een database van informatie. Die connectie is momenteel nog een beetje inefficiënt vanwege de toetsenborden, muis, over het scherm vegen en ga zo maar door. Hoe dichter we bij een directe connectie met ons brein komen, des te effectiever het zal zijn.” Een connectie direct naar ons brein? Het klinkt een beetje beangstigend en als toekomstpraat, maar zo klonk de mobiele telefoon 50 jaar geleden misschien ook wel.

Bron: MobilizeMe


Tags: ,