Batterij van 1 millimeter geprint met 3d-printer

Onderzoekers zijn erin geslaagd om met een 3D-printer een batterij te printen van een millimeter groot. Deze mini-batterij heeft ondanks zijn grootte wel dezelfde kracht en levensduur van de accu van een telefoon.

Onderzoekers maken accu’s van een millimeter groot

mini-accuDe techniek staat voor niks en dat blijkt maar weer want onderzoekers hebben een accu van een millimeter groot geprint met een 3D-printer. Deze mini-accu heeft dezelfde kracht en levensduur als een normale telefoon-accu. Volgens de onderzoekers is het opladen, de accuduur en de levensduur vergelijkbaar met die van commerciële batterijen. Dat zou betekenen dat deze 1mm-accu in een gemiddelde smartphone 1 á 2 dagen mee zou gaan! De accu bestaat uit twee delen die beide lijken op een kam. De ‘kam’ wordt geprint met een speciale pasta die direct stolt nadat het geprint is. De printer is in staat om lijnen te printen van 0,03 millimeter dik wat de totale dikte van de accu op zo’n 1 millimeter brengt. Ongelooflijk klein dus! Hieronder kun je een filmpje bekijken van het printproces van de accu.

Mini-accu’s voorlopig nog niet voor het grote publiek

Voorlopig hoef je niet te verwachten dat de techniek snel zijn weg naar smartphones zal vinden. Momenteel zouden de batterijen namelijk gebruikt gaan worden in kleine robots en medische implantaten, waarschijnlijk omdat de kosten momenteel nog te hoog zijn voor consumenten-toepassingen. Hopelijk wordt de techniek in de nabije toekomst goedkoper want een high-end smartphone die minimaal een week mee gaat op één lading klinkt zeker niet verkeerd!

Bron: Nu.nl


Tags: , , ,