Inzetten van NL-Alert gaat fout

Gisteren woedde in het Brabantse Oosterhout een grote brand bij een chemiebedrijf. Zwarte rook was vanuit een behoorlijke omgeving goed zichtbaar en om burgers te alarmeren werd een NL-Alert verstuurd, maar dat liep niet zoals de bedoeling was.

NL-Alert, zodat iedereen weet wat er aan de hand is

NL AlertNL-Alert is een nieuw systeem, bedoeld om omwonenden van een (mogelijke) ramp direct op te hoogte te stellen via een universeel berichtjes-systeem. Ongeacht of je mobiel internet hebt of niet, ongeacht of je een smartphone hebt of niet, ongeacht of het mobiele netwerk nog werkt of niet, NL-Alert zou altijd moeten werken. Op die manier ben je niet afhankelijk van een hoop variabelen en krijgt iedereen tijdig een waarschuwing. Dat is het idee van NL-Alert, maar gisteren is gebleken dat de uitvoering nogal te wensen over laat.

NL-Alert loopt nog niet helemaal lekker

Er was een fikse brand uitgebroken bij een chemiebedrijf in het Brabantse Oosterhout en er werd besloten om een NL-Alert te versturen naar omwonenden om ervoor te zorgen dat iedereen ramen en deuren gesloten zou houden. Om 23:52 uur werd de melding verstuurd, maar dat was zo’n 2,5 uur na het uitbreken van de brand en tegen die tijd was de brand ook al onder controle. Ook stond er een typefout in het bericht want Oosterhout werd met een ‘d’ geschreven. Daar komt nog eens bovenop dat veel telefoons geen NL-Alert kunnen ontvangen én dat sommige providers het nog niet volledig ondersteunen. Er schort dus nogal wat aan NL-Alert. Nu was er gisteren gelukkig geen gevaar voor omwonenden en is dit een mooie ervaring voor de mensen achter het systeem.

Waarom de melding pas te laat werd verstuurd wordt overigens onderzocht door de technisch beheerder van het systeem.

Bron: Nu.nl


Tags: ,