Facebook maakt jongvolwassenen ongelukkig

Enorm veel mensen maken dagelijks gebruik van Facebook. Foto’s delen, delen wat je aan het doen bent, reageren op wat anderen doen en berichtjes liken. Het klinkt allemaal erg leuk maar blijkbaar word je er juist ongelukkiger van.

Facebook maakt jongvolwassenen ongelukkig

In het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One is een onderzoek van de University of Michigan gepubliceerd. Tijdens het onderzoek werden 82 jongvolwassenen gevolgd over een periode van twee weken. Op een dag, tussen 10 uur ’s ochtends en ’s avonds kregen de jongvolwassenen een vijftal berichtjes. In die berichtjes stond een linkje naar een online enquête met daarin vijf vragen:

1 – Hoe voel je je nu?
2 – Hoe bezorgd ben je nu?
3 – Hoe eenzaam ben je nu?
4 – Hoeveel heb je op Facebook gezeten sinds het vorige berichtje van ons?
5 – Hoeveel ‘echt’ sociaal contact heb je gehad sinds het vorige berichtje van ons?

De jongvolwassenen moesten een cijfer geven aan de vragen en dit ging zo 14 dagen door. Uiteindelijk kwam er een uitslag uit. Twee deelnemers hadden overigens niet voldoende gereageerd op de berichtjes en werden daardoor uitgesloten van het onderzoek.

Meer Facebook maakt ongelukkiger

De resultaten van het onderzoek zijn redelijk opmerkelijk want hoe meer je Facebook gebruikt, hoe slechter je je voelt. Het omgekeerd is overigens niet waar. Je gaat Facebook niet meer of minder gebruiker op basis van hoe je je voelt. Dus hoe je je ook voelt: als je Facebook gebruikt hebt is de kans groot dat je je daarna slechter voelt. Ook tevredenheid over je leven daalt naarmate je meer Facebook gebruikt. Het is ook gebleken dat jongvolwassenen sneller Facebook gebruiken wanneer ze zich vervelen of eenzaam voelen en doordat ze Facebook gaan gebruiken wordt dat gevoel van verveling of eenzaamheid vaak alleen maar versterkt wat ook weer als gevolg heeft dat je je ongelukkiger voelt.

Maar wat als het rotgevoel dat je krijgt ook ontstaat bij ‘echt’ sociaal contact en het niet aan Facebook ligt? Daar is ook naar gekeken en volgens de onderzoeker werden jongeren niet ongelukkiger na echt sociaal contact. Sterker nog, je wordt daar vaak zelfs gelukkiger van!

Veel (te) ongelukkige Nederlanders?

In Nederland gebruiken ongeveer 7,8 miljoen mensen Facebook en van die groep gebruikt 78,2 procent Facebook dagelijks. Dat is circa 6,1 miljoen Nederlanders die dagelijks Facebook gebruiken. Met die data gekoppeld aan de data van het onderzoek moet dat betekenen dat er nogal wat mensen in Nederland ongelukkig zijn, of in ieder geval ongelukkiger dan nodig is.

Dus een tip voor iedereen die wel eens eenzaam is of zich ongelukkig voelt: gebruik geen Facebook en spreek af met iemand. Lekker bijpraten, een terrasje pakken of samen de stad in. Dat maakt je gelukkiger dan even rondneuzen op ’s werelds meest populaire sociale netwerk.

Bron: PLOS ONE & Nutech.nl


Tags: , ,