Maak jij wel eens een selfie?

De selfie lijkt de nieuwste rage te zijn onder tal van smartphonegebruikers. Je kunt een selfie maken met de frontcamera, via een spiegel en er zijn tal van variaties denkbaar. Doe jij ook mee aan deze rage?

Selfies, gemaakt door de ‘rich and famous’!

Rihanna, Macklemore, Miley Cyrus, Dave Grohl, Jeff Bridges, een zombie, Paus Francis en de Mars Curiosity. Stuk voor stuk bekende namen en ze hebben alleen iets gemeen. Ze hebben allemaal tenminste één selfie van zichzelf op het internet staan! Het zijn dus niet alleen de hippe jongeren die tal van foto’s van zichzelf op het internet plaatsen maar ook diverse bekende mensen, een zombie en een robot.

Eerste selfie stamt uit de 19e eeuw

De selfie is al zo oud als de camera en de eerste selfie is afkomstig uit 1839 en gemaakt door Robert Cornelius uit Philadelphia. Voor de foto moest Robert wel een minuut stilzitten voordat het klaar was. Een jaar eerder werd voor het eerst een foto gemaakt met daarop een mens, maar dat was een gelukstreffer omdat je toen erg lang stil moest staan/zitten (langer dan 10 minuten) om op een foto te verschijnen. De foto van Cornelius is dus niet alleen de eerste selfie maar tevens ook de eerste bewuste foto van een mens.

Eerste selfieTegenwoordig gaat het er heel anders aan toe. In het ideale geval pak je je smartphone, open je je camera-app, activeer je je frontcamera en maak je een leuke foto. Het kan echter ook met de hoofdcamera via een spiegel of op goed geluk, met een spiegelreflex, compactcamera, webcam en ga zo maar door. Gelukkig hoef je nu niet meer een minuut lang stil te zitten!

Voor- en tegenstanders van de selfie

Net als met elke hype is er een grote groep die tegenstander is van de selfie. Een selfie zou getuigen van zelfverheerlijking, een te groot ego en vaak gaat een selfie gepaard met een erg geforceerde pose (al dan niet met duckface). En zijn echter ook veel voorstanders die het gewoon leuk vinden om hun nieuwe outfit te showen, samen met hun huisdiertje op de foto gaan of gewoon een leuk moment met vrienden vast willen leggen.

Bewegende selfies

Er zijn ook nog selfie-variaties, namelijk met video. Zo heb je vloggers (video-bloggers) en de inmiddels bekende Vine-video’s. Veel mensen die dergelijke video’s maken richten dan de camera op zichzelf en nemen dan op wat ze aan het doen zijn. Een bewegende selfie dus! Onder andere veel bekende Youtubers doen aan deze manier van bloggen en het laat ze zien tijdens hun dagelijks leven.

En jij, maak jij wel eens een selfie?

We hebben speciaal voor dit bericht een poll in het leven geroepen want we zijn bij GSMacties.nl wel benieuwd hoeveel van onze bezoekers er nou selfies maken.



Tags: , , ,