NSA onderschept miljoenen telefoontjes in Nederland

De media-hype rondom het hele NSA-verhaal is alweer flink afgezwakt maar nog steeds komen er nieuwe feiten naar buiten. Zo heeft de NSA vorig jaar in slechts een maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes onderschept. In Nederland!

NSA onderschept automatisch miljoenen telefoontjes

NSA NederlandDat de NSA overal ter wereld actief is mag geen verrassing meer zijn. Er wordt heel wat afgeluisterd en onderschept maar over de situatie in Nederland was tot nog toe niet heel veel over bekend. Nu blijkt echter dat de NSA vorig jaar in slechts een maand tijd maar liefst 1,8 miljoen telefoontjes onderschepte. Onderscheppen kan op verschillende manieren maar de meestgebruikte is misschien wel Dialed Number Recognition. De NSA heeft waarschijnlijk een database met daarin verdachte nummers. Wanneer een van die nummers gebeld wordt of zelf belt wordt het gesprek automatisch opgenomen. Ook kunnen sms’jes onderschept worden, bijvoorbeeld door te kijken naar bepaalde sleutelwoorden in berichten.

Die 1,8 miljoen onderschepte telefoontjes vallen overigens in het niet vergeleken met cijfers van Frankrijk in dezelfde periode. Daar werden in een maand tijd namelijk maar liefst 70 miljoen telefoontjes onderschept.

Nederlandse politiek maakt werk van onthullingen

De Nederlandse politiek is niet blij met de onthulling. Klaas Dijkhoff van de VVD noemt de cijfers over onderschepte telefoontjes teleurstellend. “Als je zegt: de Chinezen en Russen doen het, dan zou het niemand verbazen. Maar dit is een land waarmee we samenwerken. Dan valt het extra tegen.” Wel zegt Dijkhoff dat dit soort verhalen lastig te verifiëren zijn en dat je daarom moeilijk kunt beoordelen wat er precies gaande is. Ronald van Raak van de SP vindt de spionage door de NSA niet kunnen en wil dat klokkenluider Edward Snowden uitgenodigd wordt in de Tweede Kamer, maar wel onder de voorwaarde dat hij niet uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten. Op die manier wil hij meer duidelijkheid krijgen over wat er nou precies gaande is.

Het grijze gebied van inlichtingendiensten

Natuurlijk zal het soms nodig zijn om gesprekken te monitoren, bijvoorbeeld als een internationale terrorist of crimineel zich in een land bevindt. Maar is het dan de taak aan de NSA om dat te doen of is het de taak van de nationale inlichtingendienst van dat land? En waar ligt de grens? Want als je één telefoonnummer automatisch kunt monitoren dan lukt het waarschijnlijk ook met andere nummers en niemand die echt zicht heeft op welke nummers er automatisch onderschept worden.

Bron: Tweakers.net


Tags: , , , , , , ,