Internetten in het vliegtuig binnenkort mogelijk

Er bestaat een kans dat het binnenkort mogelijk is om te internetten tijdens het reizen met een vliegtuig. De Europese Commissie heeft namelijk toestemming gegeven aan luchtvaartmaatschappijen om 3G en 4G aan te bieden in vliegtuigen.

Internetten tijdens het vliegen

Gisteren is bekendgemaakt dat het voortaan toegestaan is om smartphones, tablets en e-readers in het vliegtuig te gebruiken tijdens het opstijgen en landen in Europa. Vandaag heeft de Europese Commissie daar nog wat aan toegevoegd. Voorheen was het bij sommige vliegtuigmaatschappijen al mogelijk om verbinding te maken met 2G maar er is nu ook toestemming gegeven om 3G en 4G te gebruiken.

Nu moet je niet direct denken dat je tijdens je vlucht van Amsterdam naar Milaan rustig wat Youtube-filmpjes kunt streamen want mobiel internet in een vliegtuig werkt net even wat anders dan normaal. Op de grond maak je gewoon verbinding met zendmast en kun je aan de slag, maar in een vliegtuig gaat dat niet. Normaal vlieg je op enkele kilometers hoogte en om dan te verbinding met een zendmast gaat wat lastig worden. Daarom maak je in een vliegtuig verbinding met de apparatuur in het vliegtuig, die apparatuur maakt verbinding met een satelliet en die maakt op zijn beurt weer verbinding met de apparatuur op de grond. Je moet dus geen snelheden verwachten die je gewend bent van het normale 3G-netwerk.

Nu is het aan de maatschappijen om wat te doen met de toestemming van de Europese Commissie en om internet aan te bieden.

Bron: The Verge


Tags: , , , ,