Europa wil universele telefoonoplader in wet opnemen

Europa had tussen 2009 en 2012 de afspraak met fabrikanten dat zij een micro-USB-aansluiting moesten gebruiken voor het opladen. Zo’n universele standaard zou ten goede komen van een aantal zaken, waaronder verspilling en gemak voor de consument.

Universele oplader voor alle smartphones

Vrijwel elke smartphone is tegenwoordig uitgerust met een micro-USB-aansluiting. Of het alleen maar komt door de Europese unie weten we niet maar prettig is het wel. Oplader vergeten als je bij vrienden bent? Geen nood want grote kans dat iemand wel een oplader heeft met micro-USB. Ongeacht of je nou Samsung, Sony, HTC, Huawei, Nokia, LG of Motorola hebt (en nog wat andere merken), de opladers zijn onderling verwisselbaar. Alleen Apple houdt zich niet aan de standaard. Maar dát gaat waarschijnlijk veranderen.

In maart 2014 gaat het Europees Parlement waarschijnlijk stemmen over een wet die gaat over een universele telefoonoplader. Alle fabrikanten moeten zich houden aan deze wet, dus ook Apple. Er wordt gesteld dat consumenten zullen profiteren van deze wettelijke verplichting. Na de stemming in 2014 krijgen de Europese lidstaten twee jaar de tijd om eigen wetten aan te passen en in 2017 zou de standaard werkelijkheid moeten worden. Dat betekent dat, als alles gaat zoals het Europees Parlement wil, vanaf 2017 elke smartphone dezelfde aansluiting heeft voor het opladen. Hierdoor heb je in theorie minder opladers nodig. Dat is positief voor consumenten en vermindert de hoeveelheid elektronisch afval.

Bron: Nu.nl


Tags: , , , , ,