Apple neemt Beats over voor 3,2 miljard dollar

Apple heeft Beats overgenomen voor iets meer dan 3 miljard dollar. Beats is vooral bekend van de populaire koptelefoons maar heeft ook de streamingdienst Beats Music en diverse technologieën.

Beats: van oprichting naar overname in slechts 4 jaar

Beats koptelefoonsIn 2008 werd Beats Electronics opgericht door rapper en producer Dr. Dre en Jimmy Lovine. Het bedrijf had in het begin één doel en dat was hoofdtelefoons maken die de muziek laten horen zoals artiesten het horen in de opnamestudio. In 2008 kwam tegens de eerste koptelefoon van het merk uit. In 2011 had HTC met 50,1% van de aandelen de meeste aandelen in handen. Op die manier kon HTC Beats gebruiken als middel te concurreren. Er kwamen dan ook diverse HTC-smartphones uit met het Beats-logo erop. In 2012 besloot HTC echter 25 procent van de aandeel te verkopen en in 2013 werd de overgebleven 25,1 procent verkocht. Beats was niet de reddende engel voor HTC waarop gehoopt werd en HTC had het geld harder nodig dan de naamsbekendheid van Beats.

Naast HTC maakt HP ook gebruik van Beats, en wel in de laptops en Chrysler gebruikt het in audiosystemen van auto’s.

Behalve koptelefoons en audiosystemen heeft Beats ook een streamingdienst genaamd Beats Music en dat is in 2014 gelanceerd.

Overname door Apple komt uit de lucht vallen

Apple BeatsNu is dan bekend geworden dat Apple Beats gekocht heeft voor 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro). Beats Music zal vooralsnog blijven bestaan maar wordt wel toegevoegd aan de iTunes-divisie van Apple. Voorheen waren het nog concurrerende diensten en het is interessant om te zien wat Apple met Beats Music gaat doen: laten zoals het is of integreren in iTunes? En blijven de koptelefoons geproduceerd worden of gaat veranderen?

De overname komt overigens wel als verrassing. Een paar uur voordat de overname gemeld werd waren er wel geruchten, maar daarvoor was er niks over uitgelekt. Een leuk feitje is overigens dat Dr. Dre door de overname de eerste hip-hop artiest is die miljardair is.

Bron: The Verge