Jouw online foto’s zijn digitale vingerafdrukken

Het klinkt voor velen nog als sciencefiction maar het is dichterbij dan je denkt, namelijk foto’s die geanalyseerd worden om zo te achterhalen wie ze heeft gemaakt. Het gaat zelfs zó ver dat mogelijk is foto’s te linken aan een specifieke camera.

Foto’s als moderne vingerafdrukken

Is dit de moderne equivalent van de vingerafdruk?

Is dit de moderne equivalent van de vingerafdruk?

Als je een smartphone of ander fototoestel hebt en een profiel op een platform als Instagram, Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr, Google+ of noem maar op, dan is de kans groot dat je nogal wat foto’s deelt. Foto’s van locaties, gebeurtenissen, vrienden en foto’s van jezelf. Zo nu en dan een nieuwe hippe profielfoto om iedereen up-to-date te houden van hoe je er uit ziet. Wat jij echter niet weet is dat jij overal op het internet op die manier digitale vingerafdrukken achterlaat en als het ware geheel zelfstandig een vrij compleet profiel samenstelt van jezelf.

Onderzoekers zeggen namelijk dat ze het 56 procent van de tijd voor elkaar krijgen om een foto te koppelen aan een specifiek persoon, op basis van tien verschillende foto’s die gevonden waren op twee verschillende websites. De onderzoekers, Riccardo Satta en Pasquale Stirparo, zeggen dat de huidige prestaties nog verre van perfect zijn maar dat het veel beter is dan gokwerk en dat het op zijn minst helpt in de richting van een persoon te wijzen.

De analyse van de foto’s gaat op basis van ‘sensor pattern noise‘. Elke camerasensor heeft een uniek ruispatroon en op basis van dat ruispatroon kun je achterhalen met welke camera een foto is gemaakt. En niet alleen het model van de camera, maar de exacte camera die gebruikt is om de foto’s te maken! Analyse op basis van ruispatronen is nog relatief nieuw en de onderzoekers verwachten dan ook dat de resultaten nog verbeterd worden. Toch is het een enge gedachte dat onderzoekers in staat zijn personen te koppelen aan foto’s en zelfs camera’s op basis van foto’s die geplaatst zijn op diverse websites.

En over websites gesproken waar je zaken kunt delen: heb jij de Facebook-pagina van GSMacties.nl al geliked?

Bron: The Verge


Tags: , , , , , , ,