Game over slavernij verwijderd uit de App Store

Tocht naar de vrijheid‘ is een game, gemaakt met subsidie van de gemeente Amsterdam en in opdracht van slavernijinstituut NiNsee. De game werd ontwikkeld voor de educatieve jongerenwebsite slavernijenjij.nl maar is nu geweerd uit de App Store.

Game over slavernij verwijderd uit App Store

Wat is hedendaags de beste manier om de jeugd aan te spreken? Met een app of game natuurlijk! Dat dacht slavernijinstituut NiNsee (Nederlands Slavernijverleden en Erfenis) waarschijnlijk ook want om te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging qua slavernij heeft NiNsee een game laten ontwikkelen. De game, ‘Toch naar de vrijheid’, werd ontwikkeld met subsidie van de gemeente Amsterdam en was puur bedoeld voor educatieve doeleinden.

tocht-naar-de-vrijheidIn de game speel je een slaaf op de Surinaamse suikerplantage Rust en Werk. Als slaaf sta je in de game voor de keuze: blijf je op de plantage werken of vlucht je met andere slaven de bossen in om je aan te sluiten bij de rebellen? In beide scenario’s wordt een goede prestatie beloond met een lang en gelukkig leven, inclusief een vrouw en kinderen. Wanneer je ongehoorzaam bent wordt je echter gedisciplineerd met zweepslagen.

Volgens Martijn Rijntjes van het bedrijf Pepergroen, dat de game ontwikkelde in samenwerking met NiNsee, is het een heftig verhaal. “Maar we zijn trouw gebleven aan de historische werkelijkheid. Er zijn bij voorbeeld klachten binnengekomen over het gegeven dat de zweepslagen op de plantage worden uitgedeeld door een zwarte man. Maar dat was nu eenmaal de praktijk“, aldus Martijn.

Hoewel het onderwerp natuurlijk vrij controversieel is en het verhaal van de game vrij heftig, is het wel een van de betere manieren om jeugd kennis te laten maken met slavernij. Toch is de game geweerd uit de App Store van Apple, en na diverse klachten uit de Afro-Surinaamse gemeenschap is het door NiNsee ook verwijderd uit Google Play.

tocht-naar-de-vrijheid-zweep tocht-naar-de-vrijheid-gameAan de game is een half jaar gewerkt en de kosten zijn gefinancierd uit de subsidie van de gemeente Amsterdam. De game is speciaal ontwikkelt voor de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij. NiNsee zegt in gesprek te gaan met de klagers en zegt dat de game momenteel geparkeerd staat (op pause dus). Martijn Rijntjes zegt dat hij hoopt dat de game een tweede kans krijgt.

Bron: Het Parool


Tags: , , , , , ,