In 35 jaar van Walkman naar smartphone

1 juli 1979 markeerde het begin van een nieuwe periode. De datum is op zich niet heel speciaal en het zal de meesten niet direct iets zeggen, maar op 1 juli 1979 kwam de revolutionaire Sony Walkman uit.

Van Walkman naar smartphone

Nu zijn de draagbare muziekspelers niet meer uit het straatbeeld weg te denken en praktisch iedereen kan onderweg naar zijn of haar favoriete muziek luisteren. 35 jaar geleden was het een heel ander verhaal. Een draagbare muziekspeler bestond toen niet, totdat Sony met de Walkman TPS-L2 op de proppen kwam. Voor 150 dollar kon jij een draagbare cassettespeler kopen, compleet met de iconische koptelefoon. Uiteindelijk is de cassette overgegaan naar cd, minidisc, MP3 en streaming. Er zijn in totaal 400 miljoen Walkmans verkocht, waarvan 200 miljoen cassette-Walkmans.

Spotify ShuffleInmiddels hebben we de smartphone, een fractie van het formaat van de eerste Walkman, maar met heel wat meer mogelijkheden. Op een cassette kun je normaal tussen een uur en anderhalf aan muziek kwijt, een fractie van wat je op de gemiddelde smartphone kwijt kunt. En daarnaast heb je ook nog diverse streamingdiensten waarmee je toegang hebt tot meer muziek dan je ooit in je leven zult luisteren. En naast muziek luisteren kunnen we op datzelfde apparaatje foto’s maken, filmen, films kijken, internetten, navigeren, informatie opvragen, chatten, bellen, gamen, betalen en ga zo maar door.

Vandaag willen we dus even stil staan bij de technologische vooruitgang in de afgelopen jaren. Wie weet waar we over 35 jaar staan wat technologie betreft!


Tags: , , , , ,