Je telefoon opladen met water

We kunnen telefoons opladen via een kabeltje in het stopcontact, door hem op een plateau te leggen, via zonne-energie maar daar kun je nu ook waterkracht aan toevoegen. Je telefoon opladen met water, het is mogelijk in Seoul!

Laad je telefoon op met waterkracht

In het centrum Seoul ligt de Cheonggyecheon, een riviertje dat door mensen gemaakt is en het is ook nog eens een best mooi riviertje! Een mooi, stijlvol en modern design op sommige stukken en wat meer ‘natuurlijk’ op andere stukken. Naast het opvallende design is er echter nog iets anders aan het de hand met dit stukje stromend water in downtown Seoul: je kunt er namelijk je telefoon mee opladen!

Langs de rivier worden her en der telefoonladers geplaatst die door middel van hydro-elektrische turbines in de stroming van het water stroom naar een telefoontje kunnen versturen. Dat werkt als volgt: in het water staan turbines (een soort ventilator met een buis eraan) en doordat er water doorheen gaat, beginnen de bladen in de turbine te draaien. Door die draaiende beweging wordt elektriciteit opgewerkt en die elektriciteit kan vervolgens gebruikt worden, in dit geval om een telefoon op te laden. Volledig opladen met zo’n waterkrachtoplader in Seoul zal gemiddeld zo’n 2 á 3 uur duren.

Momenteel staan er vijf oplaadstations in de planning maar bij voldoende animo zal er overwogen worden meer oplaadstations te plaatsen.

Het is een mooi initiatief en kan soms handig van pas komen! En als je denkt aan het opwekken van stroom door water, dan denk je uiteraard aan Nederland! Veel steden hebben rivieren/kanalen door de stad heen lopen en sommige steden staan zelfs bekend om hun rivieren en kanalen. Kom maar op met die oplaadstations in de Nederlandse steden!

Bron: Engadget


Tags: , , , , , ,