Jony Ive: design kopieren is geen vleierij maar stelen

Het komt niet vaak voor dat iemand van Apple publiekelijk praat over concurrentie maar Jonathan (Jony) Ive, hoofd van de designafdeling van Apple, heeft een zegje gedaan over het vermeende jatwerk van de Chinese fabrikant Xiaomi.

Apple-designer Jony Ive niet blij met jatwerk van Xiaomi

Grote kans dat je wel eens van Jony Ive hebt gehoord en zo niet: hij zit achter de ontwerpen van de MacBook Pro, iMac, MacBook Air, de iPod, iPhone, iPad, de Apple Watch en iOS 7. Hij is een designer en Senior Vice President of Design bij Apple. Niet zomaar iemand van Apple dus. Tijdens de Vanity Fair Summit, een evenement van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair, nam Ive deel aan een het panel “Genius by Design”.

Jony Ive sprak voornamelijk over het designproces van Apple maar richting het einde vroeg iemand van het publiek iets over Xiaomi, een merk dat de ‘Apple van China’ genoemd wordt. Ive reageerde daarop met: “Ik zal kort door de bocht zijn, ik zie het niet als vleierij. Wanneer je iets voor de eerste keer doet weet je niet of het gaat werken, daar ben je zeven of acht jaar mee bezig, en dan kopieert iemand dat. Het is diefstal en het is lui. In mijn ogen is het allesbehalve oké.”

iPhone-en-XiaomiLinks de Xiamoi Mi4 en rechts de iPhone 5S. De overeenkomsten zijn vrij duidelijk aanwezig en je ziet dat Xiaomi qua design leentjebuur gespeeld heeft bij Apple. Maar ook de Mi Pad, de tablet van Xiaomi, doet erg denken aan de iPad met kleuren die bijna 1-op-1 overgenomen zijn van de iPhone 5C. Dan is er nog een router die Xiaomi uitgebracht heeft die erg lijkt op de Apple Magic Trackpad, winkels die lijken op die van Apple en als klap op de vuurpijl:

Xiaomi-one-more-thingHugo Barra, Vice President of International bij Xiaomi, heeft eerder al gezegd dat hij er genoeg van heeft dat Xiaomi constant het label ‘Apple na-aper’ krijgt. En met een beetje jatwerk is niks mis en Apple heeft zich daar ook meermaals schuldig aan gemaakt, maar een complete stijl met bijbehorend design overnemen is een heel ander verhaal natuurlijk. Jony Ive heeft dan ook gelijk als hij zegt dat het diefstal is en van luiheid getuigd.

Bron: Techcrunch & Cult of Android


Tags: , , , , ,