Windows 95 op je pols

Er is een ontwikkelaar, Corbin Davenport, die er een hobby van heeft gemaakt diverse apps te laten draaien op een smartwatch. Een game als Doom of Minecraft laten werken op zo’n klein apparaat is al niet makkelijk, laat staan Windows 95 aan de praat krijgen.

Windows 95 op je pols

Windows-95-smartwatchDe Gear Live van Samsung heeft een 1,65 inch-scherm met een resolutie van 320×320 pixels. De processor heeft een snelheid van 1,2 GHz, wat een veelvoud is van de processors die gebruikt werden in de tijd van Windows 95 en 512 MB is flink wat meer dan het werkgeheugen dat computers vroeger tot hun beschikking hadden. Om het in perspectief te plaatsen: voor Windows 95 heb je minimaal een 386DX-processor nodig (33/40 MHz), 4 MB werkgeheugen en een scherm met minimaal 640×480 pixels.

De Gear Live dus is flink sneller dan wat je minimaal nodig hebt voor Windows 95 maar omdat Windows ingeladen wordt via de app ADosBox (een DOS-emulator) is het geheel niet heel erg snel. Zo duurt het opstarten van Windows 95 enkele minuten en eenmaal opgestart kun je geen programma’s opstarten. Maar toch is het knap dat het mogelijk is om een oud besturingssysteem aan de praat te krijgen op een apparaatje dat er niet voor bedoeld is.

Nu vraag je je vast af of het nut heeft om Windows 95 aan de praat te krijgen op een smartwatch met een veel te klein scherm. Het heeft niet echt nut maar toont wel aan dat er met een beetje geduld en experimenteren meer mogelijk is met bepaalde apparaten dan je in eerste instantie zou denken. Dat nieuwe ontwikkelingen niet altijd lekker werken of soms zelfs compleet nutteloos zijn maakt niet uit want soms openen ze nieuwe wegen voor dingen die wél werken en wat toevoegen.


Tags: , , , ,