Sony introduceert Exmor RS IMX230-camerasensor

Sony heeft een nieuwe camerasensor voor smartphones geïntroduceerd. Het gaat om de Exmor RS IMX230, een 1/2.4 inch 21-megapixelsensor die in de nabije toekomst in smartphones verwerkt zal worden.

Exmor-RS-IMX230Doorgaans zijn alle pixels en schakelingen (circuits) van een conventionele CMOS-sensor verwerkt op dezelfde ‘laag’. Dit is vergelijkbaar met olie en water. Je kunt ze wel samenvoegen maar het individueel optimaliseren van de onderdelen op die ene laag is erg lastig. De nieuwe IMX230-sensor van Sony maakt echter gebruikt van een gestapelde CMOS-sensor. Door verschillende elementen een eigen laag te geven worden in één klap een hoop problemen opgelost terwijl er tegelijkertijd meer mogelijk is én de sensor klein kan blijven. Heb je het bovenstaande gelezen en heb je geen flauw idee wat we nou eigenlijk bedoelen? Kort samengevat betekent het dat de nieuwe sensor de problemen van de oude sensor aanpakt terwijl de sensor niet groter wordt maar tegelijkertijd ook een hoge fotokwaliteit garandeert en nieuwe functies mogelijk maakt.

Dit plaatje toont alle focuspunten van de nieuwe sensor.

Dit plaatje toont alle focuspunten van de nieuwe sensor.

Een van de nieuwe functies van de Exmor RS IMX230 is ‘image plane phase detection AF‘. De sensor biedt tot 192-focuspunten waar op scherpgesteld kan worden en dat scherpstellen kan érg snel door deze functie. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om snel bewegende objecten prima scherp te houden met de autofocus, iets waar smartphones doorgaans niet zo goed mee om gaan.

Een feature die verbeterd is is opnamen maken in HDR (Hoog Dynamisch Bereik). Deze functie maakt het mogelijk om details vast te leggen in zowel donkere als erg lichte gebieden. Dit werkt door tegelijkertijd twee verschillende opnames te maken en deze samen te voegen. Vaak is dit een iets onderbelichte en een iets overbelichte opname. Als je deze samenvoegt krijg je een opname die veel details bevat in zowel de schaduwen als erg lichte plekken. De nieuwe sensor van Sony maakt het mogelijk om in HDR op te nemen in zowel foto als video. HDR-foto’s waren voorheen bijvoorbeeld niet mogelijk. Het is nu ook mogelijk om HDR-video op te nemen in 4K (4096×2160 pixels).

Links een HDR-foto gemaakt met de oudere IMX135-sensor en rechts een HDR-foto gemaakt met de nieuwe IMX230-sensor.

De release van de sensor staat gepland voor april van 2015. Mogelijk zien we de sensor vanaf die tijd ook in de eerste toestellen verschijnen. Misschien dat de Xperia Z4 de IMX230 al aan boord heeft? De sensor kost los overigens iets meer dan 14 euro (voor fabrikanten). Voor consumenten is het overbodige informatie maar wel leuk om te weten wat zo’n component nou eigenlijk kost.

Bron: Sony

 


Tags: , , , , ,