Ben je dronken en wil je naar huis? There’s an app for that!

Er wordt wel eens gezegd dat er voor alles een app bestaat en dat gezegde lijkt vrij aardig te kloppen. Zo wordt er in de VS gewerkt aan een app die kan bepalen of je teveel gedronken hebt en indien je dat wilt automatisch een taxi regelt.

De app heeft de naam ENDUI en je spreekt het uit als End D.U.I. wat staat voor ‘End driving under the influence‘ wat naar het Nederlands vertaald het volgende betekent: Stop het rijden onder invloed. Wat de app doet is bepalen of je teveel gedronken hebt. Natuurlijk heeft een smartphone geen middelen aan boord voor een ademtest dus wordt je geestelijke gesteldheid op een andere manier getest. Je moet eerst je geslacht invoeren, gevolgd door je lengte, gewicht en het aantal drankjes dat je genuttigd hebt. Daarna wordt uitgerekend hoeveel alcohol je ongeveer in je bloed hebt. Gebruikers kunnen ook twee spelletjes spelen om hun reactievermogen en cognitieve behendigheid te testen.

Als je teveel gedronken hebt kan er automatisch een taxi gebeld worden die de weg naar jou weet te vinden op basis van je GPS-locatie. Ook kan er een vooraf ingesteld nummer gebeld worden van een vriend of familie die je kan komen halen.

De app is aangekondigd door de regering- en politie-woordvoerders in Maryland (in de Verenigde Staten) en het maken van de app is volledig betaald uit een fonds dat gereserveerd is voor programma’s voor bestuurders die opgepakt zijn voor rijden onder invloed.

Nu is deze specifieke app ontwikkeld in de Verenigde Staten maar het idee achter de app is redelijk geniaal en uniek. Er zullen veel gevallen zijn waarbij een bestuurder twijfelt of hij wel of niet kan of mag rijden. Als je wat zekerheid kunt verschaffen door middel van een app, waarom zou je dat dan niet doen? Beter is uiteraard om niet te drinken als je nog moet rijden, maar er zijn van die momenten dat je even niet nadenkt en toch een pilsje of wijntje opdrinkt. Daarom een oproep aan de Nederlandse app-ontwikkelaars om een dergelijke app ook voor de Nederlanders te maken! Dan wordt het weer een stukje veiliger op de openbare weg.

Bron: AP


Tags: , , , ,