Draadloos opladen 2.0 met de WattUp

Je telefoon opladen zonder er een kabel in te prikken is natuurlijk heel gaaf. Je legt hem op een plateautje, je hoort het welbekende oplaadgeluidje en je ziet het batterij-icoontje veranderen. Het kan echter nog makkelijker.

WattUpTijdens CES 2015 is de WattUp draadloze router gepresenteerd. Normaal zijn routers bedoeld voor internet maar in dit geval wordt het kastje gebruikt voor het draadloos opladen van apparaten. In totaal heeft het apparaat een bereik tot ongeveer 6 meter. Dat is niet schrikbarend veel maar voor een technologie die in zijn kinderschoenen staat is het indrukwekkend, al helemaal als je weet hoe het werkt.

De WattUp heeft diverse draadloze verbindingen aan boord, zoals RF (Radio Frequency), Bluetooth en andere nog onbekende technologieën. De router detecteert of er apparaten binnen bereik zijn die opgeladen moeten worden en verbindt daarmee via Bluetooth. Als die verbinding gemaakt is worden geconcentreerde RF-signalen verstuurd naar een speciale chip in het apparaat dat opgeladen moet worden. Die speciale chip zet vervolgens dat geconcentreerde signaal om naar stroom. Heel veel draadlozer dan dat ga je het niet krijgen!

Maar wat nou als je meerdere apparaten hebt die opgeladen moeten worden? De WattUp kan moeilijk overal lukraak stroom naar toe schieten! Daar is wat op gevonden want de WattUp weet welk apparaat het eerst opgeladen moet worden. Doordat alle apparaten verbonden worden met Bluetooth weet de WattUp welk apparaat de meest lege accu heeft en dus als eerste voorzien moet worden van een dosis stroom.

Binnen een afstand van 1,5 meter kan de WattUp tot vier apparaten opladen met dezelfde snelheid als opladen via een kabel die in het stopcontact zit. Tussen de 1,5 en 3 meter kunnen tot vier apparaten opgeladen worden met dezelfde snelheid als opladen via de USB-poort van een PC en tussen de 3 en 4,5 meter kunnen tot vier toestellen opgeladen worden met een snelheid van 1 á 2 procent per minuut, afhankelijk van het toestel en hoe leeg de batterij is.

De toekomst van draadloos opladen vanaf 2016 in je woonkamer

De WattUp is momenteel nog min of meer een conceptproduct en Energous, het bedrijf achter de WattUp, stelt de technologie later open voor andere bedrijven. Die kunnen dan een licentie nemen en eigen producten uitbrengen. Dat is ook wel nodig want apparaten die je op wilt laden met de WattUp moeten voorzien zijn van een speciale chip die de RF-signalen om kan zetten naar stroom. Als merken als HTC, Sony, Samsung en LG gebruik willen maken van deze technologie moeten ze dus een licentie nemen en de chip in bouwen. De eerste producten op basis van de technologie van de WattUp zouden ergens in 2016 verkrijgbaar moeten zijn.

Maar voorlopig zullen we het bij draadloos opladen hierbij moeten houden:

Bron: Energous via BGR


Tags: , , ,