Apps om je vrienden te volgen, begraafplaatsen te vinden en om te daten

Even een leuk berichtje over apps. Er zijn in korte tijd meerdere berichten uitgekomen over nieuwe apps dus we hebben besloten ze te bundelen in één bericht zodat je direct op de hoogte bent van de laatste app-ontwikkelingen.

We beginnen met de app People Sense van Microsoft. De app is nog in ontwikkeling en niet publiekelijk beschikbaar, maar je kunt er je vrienden mee vinden. Je kunt vrienden toevoegen in een ‘Trusted Circle’ waarna ze weergegeven worden op een kaartje van Bing Maps. Het is alleen niet helemaal duidelijk of die vrienden ook gebruik moeten maken van People Sense. Wanneer de app publiekelijk beschikbaar komt is nog niet bekend. Ook is het een beetje eng om je vrienden overal te volgen, maar misschien dat het in sommige gevallen handig kan zijn!

People-Sense

Vind de locatie van een graf via een interactieve mobiele website

BegraafplaatsenonlineWe nemen je even mee naar het Ammerzoden, een pittoresk dorpje met 3500 inwoners gelegen in Gelderland tegen de maas aan en grenzend aan Noord-Brabant. Het is niet bepaald Cupertino, Redmond of Silicon Valley maar ze hebben wel een primeurtje te pakken! Er is namelijk een interactieve plattegrond in gebruik genomen voor de begraafplaats waardoor je op je smartphone of tablet kunt kijken waar je dierbare begraven ligt.

Volgens initiatiefnemer Begraafplaatsenonline.nl is het de eerste begraafplaats-app (al is het een mobiele website, en geen app die je moet downloaden). Als je bij een begraafplaats bent kun je een QR-code scannen waarna je naar de plattegrond van de desbetreffende begraafplaats gebracht wordt. Daar kun je dan zoeken naar je dierbare waarna het juiste graf aangewezen wordt op je mobiele apparaat.

Ontwikkelaar wil Netflix-gebruikers laten daten met elkaar

Netflix neemt in rap tempo de wereld over en is ook in Nederland erg populair. Lekker series en films kijken vanaf de bank op een druilerige dag, heerlijk toch? Er zijn echter nogal wat gebruikers die alleen zijn terwijl ze series en films aan het kijken zijn terwijl zoiets misschien wel leuker is met z’n tweetjes. De app Binger zou daarop in kunnen spelen en Netflix-gebruikers aan het kunnen koppelen op basis van voorkeuren, kijkgedrag en favoriete genres. Helaas deelt Netflix dat soort informatie niet met derden waardoor de ontwikkelaar van Binger nu vast zit in het proces.

Daarom is er besloten voor een media-offensief, om Netflix zo ver te krijgen de informatie toch gewoon te delen met derden. Ergens is het best een geniaal idee en het kan best leuk uitpakken, maar dat je allebei Better Call Saul leuk vindt wil niet zeggen dat je elkaar leuk vindt. Al moeten we eerlijk zeggen dat het een beetje onduidelijk is of Binger nou een dating-app moet worden, of een app om gelijkgestemden bij elkaar te krijgen om samen naar films en series te kijken.

Gamen om een verslaving te doorbreken

Breindebaas, zo heet de app waarmee verslaafden hun verslaving kunnen doorbreken. Marloes Postel en Elske Salemink van de universiteiten van Twente en Amsterdam hebben de app ontwikkeld en het doel was laagdrempelige zorg te bieden aan verslaafden. Volgens Postel zou de app gezien kunnen worden als online hersenspoelen met een goed doel. Maar hoe werkt het dan?

De app laat verslaafden een simpel spelletje spelen. Er komen diverse dranken op ze af, zowel alcoholisch als non-alcoholisch. Het doel is de alcoholische dranken wegschuiven en de non-alcoholische dranken niet wegschuiven. Het idee is enorm eenvoudig maar op deze manier zouden onbewuste denkpatronen doorbroken worden. Therapeuten passen een zelfde soort theorie toe maar gaan daar uiteraard een stuk verder mee. Het probleem is alleen dat de stap naar een therapeut voor sommigen te moeilijk is en Breindebaas kan net dat duwtje in de juiste richting zijn.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ondersteunt de ontwikkeling van de app maar het is nog niet duidelijk of de app ook daadwerkelijk beschikbaar gesteld wordt aan het publiek.

 


Tags: , , , , , ,