De Runcible, een ronde smartphone die geen smartphone wil zijn

Van de achterkant lijkt het apparaat een beetje op een massagesteen en van de voorkant lijkt het op een forse smartwatch maar het is geen van beide. Het is de Runcible en het is is nieuw, spannend en twijfelachtig.

Runcible-achterkantDit jaar op het Mobile World Congress stond er een nieuw en jong bedrijfje: Monohm, en dit bedrijfje presenteerde de Runcible. Het team achter de Runcible telt drie man die onder andere gewerkt hebben bij Adobe, Apple en Sony (niet de minste bedrijven dus). De Runcible is een smartphone, maar wel eentje die het niet zo nauw neemt met de verwachtingen die men heeft van een dergelijk apparaat.

Design – We beginnen bij het eerste dat iedereen direct opvalt, namelijk het design. De Runcible is rond terwijl een smartphone eigenlijk altijd rechthoekig is. De achterkant is gebold en lijkt zoals eerder gezegd een beetje op een steen. Door de ronding schijnt de Runcible overigens wel perfect in je hand te liggen. Het design is dus flink anders dan wat we gewend zijn en het heeft wel iets.
Hardware – Momenteel is de Runcible nog een prototype maar uiteindelijk moet er ondersteuning zijn voor 4G, wifi, NFC en Bluetooth. Er zit een camera in, een processor van Qualcomm (mogelijk een Snapdragon) en met de 1000mAh-accu moet de Runcible maar liefst vier dagen mee gaan!
Scherm – Met de komst van de smartwatch beginnen ronde schermen wat meer gemeengoed te worden maar een dergelijk rond scherm op een smartphone is wel wat vreemd. Het is ook geen absurd groot scherm en je moet het dan ook zien als een soort smartwatch XL. Overigens is niet alleen het scherm aanraakgevoelig maar ook de rand om het scherm heen en een gedeelte van de zijkant. Nu zul je misschien denken dat zo’n rond scherm niet handig is als je de Runcible wilt gebruiken als traditionele smartphone en dat klopt helemaal!

Runcible-voorkant
Het idee achter de Runcible – De makers zeggen dat de Runcible een antismartphone is. Het is niet de bedoeling dat je constant informatie gepushed krijgt, dat je altijd en overal verbonden bent en ze willen niet dezelfde productiviteit bieden die je doorgaans hebt als je een smartphone gebruikt. Maar de Runcible biedt wel praktisch alles dat je van een smartphone mag verwachten, namelijk apps, een camera, navigatie, bellen, sms’en en ga zo maar door.

De Runcible is dus geen smartphone in de traditionele zin, het is te groot om te dienen als smartwatch en het is niet bedoeld als productief apparaat. We hebben al een hybride tussen de smartphone en tablet, namelijk de phablet. De Runcible lijkt op een hybride tussen de smartphone en smartwatch in combinatie met een vleugje zakhorloge. Het is ieder geval een interessant concept en online zijn de reacties voornamelijk positief. Veel mensen vinden dat de Runcible iets speciaal heeft, een speciale aantrekkingskracht en daar zijn wij het volledig mee eens!

Wanneer de Runcible uit gaat komen is nog niet helemaal duidelijk (ergens later dit jaar) maar de prijs zal vergelijkbaar zijn met die van een high-end smartphone.


Tags: , , , , , , ,