Nintendo gaat mobiele games maken

Nintendo en games op smartphones, een combinatie die tot voor kort onmogelijk leek. Fans vroegen al langer om Nintendo-games op smartphones maar Nintendo bleef stug volhouden er niets in te zien, tot nu.

Nintendo heeft aangekondigd een partnerschap te zijn aangegaan met DeNa, een Japans bedrijf dat free-to-play smartphone-games maakt. Hiermee lijkt de eerste stap van Nintendo gezet om mobiele games uit te gaan brengen. Er verschijnen al langer berichten over de interne verdeeldheid die er heerst bij Nintendo over mobiele games en veel fans van Nintendo zouden graag Super Mario, Donkey Kong of Metroid Prime spelen op hun smartphone.

Voor we verder gaan moeten we iets terug gaan, namelijk naar de Nintendo DS en Nintendo Wii, de vorige handheld en console van Nintendo. Beiden waren immens populair en versloegen qua verkoopcijfers met gemak de concurrentie. Inmiddels is de Nintendo 3DS al een tijdje uit (inclusief vernieuwde versies) en ook de WiiU is al even op de markt. Verkoopcijfers vallen echter flink tegen en hoe minder apparaten Nintendo verkoopt, hoe minder games er verkocht worden en dat ziet Nintendo weer terug in de financiële cijfers. Satoru Iwata, CEO van Nintendo, gaf ook toe dat ze moeite hebben om de 3DS en WiiU te verkopen.

Met het bovenstaande in het achterhoofd is het niet zo vreemd dat Nintendo tóch besloten heeft de overstap te maken naar smartphones. Op die manier kunnen ze ook geld verdienen in een andere markt dan waarin ze voorheen actief waren en mogelijk komen zo meer mensen in aanraking met Nintendo-games waardoor er uiteindelijk meer consoles verkocht worden. Iwata gaf overigens aan dat bestaande games niet simpelweg omgezet worden naar smartphones.

Nintendo Smartphone

Het idee is dat Nintendo samen met DeNa nieuwe software gaat maken speciaal voor smartphones. Of dit ook betekent dat we nieuwe personages gaan zien die alleen voor komen in mobiele games is niet bekend. Door volledig nieuwe games te ontwikkelen voor smartphones hoopt Iwata dat de kwaliteit hoog blijft en dat mobiele games geen invloed gaan hebben op de verkoop van traditionele games.

Bron: The Verge


Tags: , , , , , ,